Despre lectura si carti - partea I

Despre lectura si carti - partea I

Cum am facut ieri o recomandare literare, iar cine ma cunoaste stie ca sunt pasionat de lectura, am cateva idei pe care tin sa le expun.

M-am uitat acum ceva vreme la numarul de carti pe care le-am citit de prin 2012, cand mi-am facut cont pe Goodreads iar cifrele m-au speriat. In clipa de fata sunt peste 260 si, cu exceptia unor momente destul de rare, sunt citite in tramvai, metrou sau tren, sau in momentele in care am de asteptat (la o coada, de exemplu).

Altfel, recunosc ca si eu ma incadrez in categoria celor care nu prea au timp sa citeasca. Cel putin nu atat de mult pe cat mi-as dori. Ori din acest punct de vedere, un e-reader este mana cereasca.

Imi aduc aminte si de vremurile in care umblam cu cate doua carti dupa mine, cea pe care o citeam si cea pe care urma sa o citesc dupa ce o terminam pe prima. Nu era tocmai placut sa le cari in spate si nici chiar atat de usor sa le rasfoiesti in aglomeratie.

Cu Kindle-ul in schimb totul este mult mai usor, iar varianta Paper White este si iluminata pentru cazurile in care te afli intr-un loc mai intunecat. In schimb, are doua dezavantaje.

Primul ar fi ca nu mai cumperi chiar atat de multe carti fizice. Pentru mine nu ar fi o problema chiar atat de mare, tinand cont ca deja nu prea mai am loc in casa pentru ele.

La Ploiesti reusisem sa umplu toate rafturile din casa. Cand le-am adus la Bucuresti, am umplut portbagajul masinii.
cartile mele
(cartile de la Ploiesti)

De manga-uri nu mai spun... Ce vedeti mai jos reprezinta cam jumatate din colectie.
manga-urile mele

Nu neg, e frumos sa ai carti dar devine frustrant cand nu mai ai unde sa le pui, mai ales cand instinctul iti sopteste sa cumperi si altele, si altele, si altele...

Celalalt dezavantaj ar fi ca devii mult mai mofturos. Daca inainte citeam aproape literalmente tot ce imi cadea in mana acum am ajuns sa stramb din nas destul de usor.

Una e sa ai o carte, pe care ai dat niste bani, pe care o ai in raft si pe care creierul iti spune ca ar fi bine sa o citesti, sa stii o chestie, si alta este cand stii ca sunt mii de titluri la cateva click-uri distanta.
De ce sa imi pierd timpul citind ceva ce nu ma atrage in mod special cand pot cauta lejer o carte care sa ma tina cu ochii lipiti de ecranul Kindle-ului?

Imi aduc aminte de vremurile in care aspiram tot ce inseamna fantasy ca sa sfarsesc prin a citi A Song Of Ice And Fire (sau Game Of Thromes, pentru profani) si sa stramb din nas la orice alt fantasy. Noroc cu trilogia Farseer a lui Robin Hobb sau cu fenomenala (serios, FENOMENALA) serie The First Law a lui Joe Abercrombie, altfel as fi crezut ca nu voi mai gasi niciodata o serie fantasy care sa mi se para interesanta.

In ceea ce ma priveste, desi imi iubesc Kindle-ul si mi se pare, per total, superior unei carti din punct de vedere al lecturii, o sa imi pastrez si colectia de carti si sper sa o mai maresc pana la pensie.

Ma visez la batranete intr-un fotoliu, savurand in liniste, rand pe rand, cartile si manga-urile din biblioteca. As zice ca e un plan bun.