Despicătorul de lemne Ruris DL600 - mini-review
Săptămâna trecută a fost ziua de naștere a mamei mele iar anul acesta am fost pregătit cu un cadou numai bun în prag de iarnă: un despicător de lemne.
Mă gândeam de câțiva ani la unul dar ce am văzut prin magazine părea prea scump și prea voluminos. Însă cum ei nu mai întineresc, problemele de sănătate fac mult prea dificil spartul de lemne și nu pot nici eu să trec și să sparg așa des, anul acesta a devenit o prioritate. După câteva runde de documentare, m-am oprit asupra modelului Ruris DL600 din două motive.
Primul ar fi acest video în care cineva sparge lemne cu el. Procesul mi s-a părut simplu, ceva cu care s-ar descurca și părinții mei iar lemnele sparte fix genul care le-ar pune probleme.
Al doilea a fost prețul. L-am cumpărat cu vreo 1600 de lei de pe eMag dar am văzut prețul scăzând și pe la 1300. Nu e tocmai ieftin dar e accesibil, chit că eu am intrat și în bugetul de Crăciun, dar și în cel pentru ziua tatălui meu. Notă, link-urile de eMag nu sunt de afiliat și e posibil să îl găsiți pe alte site-uri la prețuri mai bune.
Sâmbătă l-am "livrat" cu succes singuri, cu mașina personală. Cutia încape într-un portbagaj de mașină sau pe bancheta din spate dar este în schimb un colet foarte greu, de vreo 40 de kilograme, iar greutatea nu este distribuită în mod egal, ceea ce l-a făcut dificil de urcat și dat jos. O persoană se poate descurca singură cu asta dacă e în forță dar ideal ar fi să se ocupe două persoane.
Vine cu roțile și stativul din față date jos dar se montează foarte repede. Pentru stativ e necesar un patent sau o cheie potrivită. La roți e ceva mai dificil, deoarece se fixează cu cleme speciale, ce au nevoie de clești de siguranță. Eu le-am fixat cu niște sârmă, mai ales că nu se va fâțâi prea mult prin curte aparatul.
Față de alte modele, care vin cu dotate cu un soi de cuști exterioare de protecție, acesta e "liber" ceea ce, culmea, mi-a inspirat mai multă încredere. Aparatul sparge lemnele lent, dar în sensul bun. Trebuie să apeși simultan pe butonul de Power, apoi pe maneta din spate, iar mecanismul va împinge încet dar sigur lemnul spre pana din celălalt capăt. S-a întâmplat să mai sară vreo 2-3 lemne mai uscate dar nu cu viteză foarte mare și nu înspre mine. Chiar dacă m-ar fi atins, nu aș fi pățit nimic.
E drept, dacă ai o curte plină cu lemne și vrei să le spargi pe toată odată, va dura ceva dar tot cred că e mai rapid decât cu un topor și sigur e mai puțin obositor. Iar așa nu îmi e teamă că se vor accidenta spărgând lemne cu aparatul.
Cum este un aparat hidraulic, este bine să aveți pregătit și ulei. Producătorul recomandă uleiul hidraulic Ruris H-Mobility HLP-22 (l-am luat tot de pe eMag), așa că am luat preventiv și uleiul, să nu bată părinții mei drumul la nevoie. Procesul de schimbare ulei hidraulic pentru Ruris DL600 e detaliat pe YouTube de același utilizator care prezenta și cum se folosește.
E prea devreme să discutăm de fiabilitate dar până acum sunt mulțumit de achiziție. Strict pe baza primei impresii avute îl recomand iar dacă pe viitor mă voi lovi de probleme, voi edita acest review.