Defenders - de Will McIntosh

Defenders, de Will McIntosh, e una dintre cărțile care zace de multă vreme pe Kindle-ul meu. Primită la pachet într-un bundle de cărți aflat la ofertă, rezumatul o făcea să pară destul de mediocră încât de-abia recent i-am dat o șansă.

Invadatori extratereștrii atacă pământul și sunt pe cale să căștige lupta. Dotați cu arme superioare dar, cel mai important, cu puterea de citi mințile, singura șansă a omenirii o reprezintă o rasă de soldați perfecți, imuni la abilități telepatice, creați special pentru a înfrunta invadatorii.

La o primă vedere, conceptul pare unul tipic, dar afi trebuit să mă aștept la mai mult de la autorul Soft Apocalypse.

coperta "Defenders"
Coperta "Defenders". Sursa imaginii: Goodreads

Inamicii extratereștrii, numiți luyten, nu sunt chiar atât de malefici. Forțați de împrejurări să își abandoneze planeta, nu au atacat decât pentru a răspunde anticipat unui atac iminent al oamenilor. Abilitatea lor de a citi gândurile le-a dezvăluit temerile și agresivitatea rasei umane și nu au găsit nici o altă alternativă.

Apărătorii construiți genetic au fost concepuți fără sentimente sau moralitate, pentru a fi imuni la atacurile psihice ale invadatorilor. Deși mintea lor nu poate fi citită, nici oamenii nu le înțeleg mentalitatea. Cât timp există un inamic comun, vor fi aliați. Dar ce se va întâmpla la sfârșitul războiului... nimeni nu poate știi.

Prin perspectiva mai multor personaje se conturează povestea unei luptate purtate pe mai multe fonturi. Autorul nu se ferește să pună întrebări incomode prin personajele sale și nici să portretize oamenii ca pe niște victime inocente, nici pe luyten ca pe niște invadatori nemiloși, dar nici pe apăratori ca pe niște eroi.

Adevărul e, ca întotdeauna, undeva la mijloc. Trecând prin paginile cărții , nu te poți abține să nu îți pui aceleași întrebări. Oare cum ai reacționa? Ai fi oare la fel de tolerant? Ai lupta?

Subiectul e de fapt inedit și nici autorul nu scrie rău astfel încât mi-e greu să o critic, ținând cont că am citit-o pe nerăsuflate, dar adevărul este că Defenders e doar un roman S.F. bun și o carte decentă. Mi-ar fi plăcut să citesc aceeași poveste scrisă de cineva precum Frank Herbert, faimosul autor al Dune.

Mă mulțumesc însă cu Defenders al lui Will McIntosh. De idei cu siguranță nu duce lipsă iar în Soft Apocalypse a demonstrat că are potențial. Cine știe, poate pe viitor o să ajungă un scriitor de S.F. faimos. E cu certitudine pe drumul cel bun!