Dealing With China - de Henry M. Paulson Jr.
Cei care au tangențe cu scena politico-economică globală au auzit probabil de Henry "Hank" Merritt Paulson, Jr. Un faimos bancher american, a fost C.E.O. al Goldman Sachs și secretar de stat al Trezoreriei Statelor Unite.
De-a lungul carierei sale a avut ocazia să colaboreze îndeaproape cu guvernul chinez, inițial cu rol de consultant financiar ca reprezentat al firmei Goldman Sachs, după care ca reprezentant al Statelor Unite.
În Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower, acesta prezintă experiența sa avută în China precum și câteva dintre dedesubturile colaborărilor dintre China și America.
sursa imaginii: Goodreads
La o primă vedere memoriile acestui bancher par a prezenta interes mai mult pentru economiști. Parțial e adevărat, Dealing with China e un soi de Nobila Casă (faimosul roman al lui James Clavell) fară părțile de acțiune și romantism. Fără unele noțiuni de bază de economie și finanțe, cartea poate părea una "S.F." dar nu trebuie să fii specialist ca să o poți aprecia.
E drept, mă așteptam la o analiză mult mai profundă a culturii chinezești din perspectiva unui bancher și economist cu experiență, primind în schimb o relatare a colaborării lui Henry Paulson cu autoritățile de la Beijing. Nu am fost însă dezamăgit, unghiul din care e abordat subiectul e cel puțin la fel de interesant precum cel pe care mi-l imaginam inițial.
Da, informațiile citite trebuie tratate cu o doză sănătoasă de scepticism. Fără a cădea în extrema penibilă a conspirațiilor cu evrei, reptilieni și illuminati, e naiv să crezi că se prezintă cu acuratețe întâlniri la nivel înalt între reprezentații a două dintre cele mai puternici economii de pe planetă. Nu de alta, dar aproape toți oficialii chinezi reprezentați sunt oameni educați, ce își iubesc țara și vor binele poporului, în timp ce toți bancherii și politicienii americani sunt oameni talentați, ce își iubesc țara și vor binele poporului dar și dezvoltarea Chinei. Cu atât de mult altruism, ar trebui să nu existe sărăcie în lume.
Pe de altă parte, sunt și foarte multe informații adevărate și pline de adevăr, revelatoare când vine vorba de modul în care funcționează economia și politica globală. Ține până la urmă de discernământul fiecăruia și de cât de mult poate înțelege.
În ceea ce mă privește, am citit memoriile lui Paulson cu foarte mult interes. Deși un simplu diletant, găsesc economia un subiect foarte captivant iar dacă autorul e un bancher, asta nu înseamnă că nu amintirile sale nu au farmec.
Dealing with China conține și analize inteligente ale situației economice din China și a viitorului, precum și un punct de vedere asupra modalităților prin care industria și economia chineză s-ar putea dezvolta într-un mod ecologic și durabil. Paulson este de altfel o persoană pasionată de natură și fost atlet, deci interesul său pentru sustenabilitate acest nu ar trebui să mire pe nimeni.
Este însă o carte pentru oricine? Dacă subiectul e unul care să prezinte interes, atunci sunt slabe șansele ca Dealing with China să dezamăgească, e o lectură ușoară, captivantă și chiar educativă. În caz contrar sunt destule alte alternative literare pe lumea asta. Viața e prea scurtă să citești cărți despre economie și China când nu te interesează nici una, nici alta.