Cum scanezi cu o multifuncțională HP în mulți pași complicați

Cum scanezi cu o multifuncțională HP în mulți pași complicați

După ce am ajuns să fac o colecție de imprimante clasice, cu jet de cerneală, ale căror cartușe se tot uscau, am decis să trec pe o imprimantă laser, la recomandarea unui prieten.

Am ales o imprimantă HP LaserJet Pro MFP M28a Printer, ce venea cu două mari avantaje: un preț accesibil și funcționalitate de xerox (pui un document în scanner, apeși pe un buton și se face copie instant, fără să mai treci pe la un calculator).

M-a servit de atunci oarecum cu succes. Au trecut vreo 3 ani, poate 4, și încă printez din cartușul original fără probleme. Hardware-ul e chiar bunicel. Problema e cu software-ul, care a fost conceput probabil ca un soi de instrument de tortură. Cum altfel s-ar justifica să ai nevoie de mai mult de 2 minute ca să scanezi un document?

Când a fost necesar să îmi scanez buletinul nu mi-am închipuit că se va transforma într-o corvoadă ce îmi va bloca atât o bucată din seară, cât și una din dimineață. Dar cu HP și Windows, fix asta s-a întâmplat.

Am început prin a încerca să îmi conectez imprimanta la Macbook, laptop-ul meu cel de toate zilele. Știam că în trecut am avut dificultăți în a-l conecta pentru a putea printa un fișier dar am sperat că poate, poate merge doar scanarea.

Nu a mers. În 2023, mizeria de soft HP Smart nu recunoaște modelul meu de multifuncțională.

M-am resemnat, am scos de la naftalină vechiul laptop cu Windows (coincidental tot un HP) și am conectat acolo frustrantul dispozitiv. Pornesc și acolo HP Smart, unealta satanei, și descopăr că nu pot scana documentul fără un cont.

Da, nu pot folosi imprimanta mea, pe care am dat bani, pe care o dețin, ca să îi folosesc una dintre funcțiile de bază. Nu, nu, e necesar să îți faci un cont, să ai conexiune la internet, și să te loghezi în mizeria lor de soft.

Am încercat alte șmecherii, cum ar fi să folosesc softuri de editare de imagine care să aibă opțiune de import, în ideea că sar peste soft-ul HP și scanez direct din hardware dar nu, nu a mers. Ca idee, funcționa la scanner-ul meu BenQ, pe care îl avea din liceu. Dar au trecut aproape 20 de ani de atunci, astfel de miracole tehnologice au fost uitate (sau, mai degrabă, sacrificate pe altarul capitalismului).

Resemnat, am băgat adresa de e-mail de sacrificiu, m-am conectat și am reușit să-mi scanez buletinul. L-am urcat în Dropbox, o aplicație de sincronizare de fișiere, am închis laptop-ul și mi-am văzut de seară.

Dimineața... altă distracție!

Pornesc Macbook-ul, dau să intru pe Dropbox, ca să iau buletinul și să îl pot trimite pe mail, dar ia-l de unde nu e! Sincronizarea a dat greș...

Așa că am scos iar de la naftalină vechiul laptop, l-am pornit... și am așteptat ca Windows-ul să își facă update. Pentru că altă bucată minunată de software a găsit momentul perfect să îmi reamintească de faptul că nu doar HP e dureros de folosit în ziua de azi.

După doar 15 minute, am reușit să intru și să-mi recuperez buletinul scanat. 15 minute seara, 15 minute dimineața, în total 30 de minute pentru ceea ce părea o operațiune trivială și rapidă.

Superb să ai de-a face cu o imprimantă în 2023. De-aia încărunțim așa repede.