Cui îi e frică de Chat GPT?

Cui îi e frică de Chat GPT?
Photo by Arseny Togulev / Unsplash

Dacă te iei după articolele apărute în ultimii ani în presă, în curând ne va lua AI-ul tuturor pâinea de la gură. În lumea reală însă mai e mult până departe. Momentan AI-ul nu e în stare să facă o treabă bună în domeniile care i se potrivesc ca o mănușă, darămite în cele care ar trebui să facă ceva mai mult decât să regurgiteze texte scrise pe Internet de alți oameni.

Când era să rămân ieri fără domeniu, a fost nevoie să mă lupt cu chat-ul celor de la Namecheap, care a înlocuit indienii de peste oceane cu mai puțini indieni și un chat gepeteu inutil.

Pe scurt, domeniul meu era pe cale să expire. Din motive neștiute, regula este că trebuie să le reînnoiești cu minim X zile înainte (5 pentru TLD-ul .eu). Dacă uiți, ca mine, trebuie să iei legătura cu echipa de suport.

În funcție de situație, domeniul nu e eliberat instant publicului larg, ci există o perioadă de grație în care e rezervat. Conform articolelor Namecheap, mă aflam încă în termen așa că ceea ce trebuia să fac era să mă asigur că am o anumită sumă disponibilă în cont, după care să îi contactez. Zis și făcut.

Le scriu, le las mesajul, mă contactează o Kateryna și mă pasează mai departe.

Ajung la Ragul, îi dau mură în gură, îi spun că am citit articolele și că am încărcat suma necesară în cont.

Ce face Ragul? Mă întreabă dacă am fondurile necesare în cont.

Păi boss, dacă zic "I just added the appropriate amount to my account (for the .eu domain it's a little under 30 dollars)" un om normal ar înțelege că mi-am încărcat contul cu aproape 30 de dolari. AI-ul sau indianul nu înțelege asta.

Dar ok, poate că au un script de urmat și eu sunt ignorant. Le confirm că e totul ok.

Ce face mai departe AIndianul? Mă pune să încerc auto-renew-ul, primesc aceeași eroare (renew not supported later than 5 days before expiry date for this TLD).

Îi spun asta iar el îmi răspunde cu aceeași informație și mă anunță că doar ei îl pot reînnoi manual. Păi, boss, eu ce îți tot zic? De ce crezi că am mai venit la tine?

O scoatem într-un final la capăt după ce mă freacă iar la cap cu fondurile, despre care i-am tot spus că sunt suficiente...

Asta e suportul tehnic "alimentat" de AI. Mai lent, mai stupid, mai ineficient și totul pe nervii clientului. Dar sunt convins că acolo undeva un CEO s-a bătut mândru pe umeri pentru că a mai redus costuri iar altul s-a bătut mândru pe umeri că a mai prins un contract unde aduce minus-valoare clienților.