Cel mai plăcut sentiment

Cel mai plăcut sentiment
Photo by Aaron Burden / Unsplash

Am multe amintiri frumoase din copilărie. Când am urcat pe dealurile din Tohani prima dată, în explorare. Când am mers cu vărul meu, cu bicileta, prin aceeași zonă viticolă și am ajuns până la Călugăreni. Când mă jucam de-a magazinul cu sora mea. Sunt multe. Dar cele mai frumoase sunt cele de când găseam câte o carte bună care mă ținea lipit de pagini.

Tom Sawyer, care m-a făcut să îi spun mamei că e cel mai tare cadou pe care l-am primit vreodată. Călătoriile lui Nils Holgerson prin Suedia, o carte groasă precum biblia dar pe care am citit-o și am recitit-o de nenumărate ori. Cam tot ce a scris Jules Verne, precum și bucuria imensă pe care o simțeam atunci când găseam la bibliotecă o volum de-al lui pe care nu îl mai citisem.

Puteam să mă pierd în paginile unei cărți, să fiu absorbit complet și să uit total de lumea care mă înconjoară, transportat fiind într-una dacă nu mai bună, clar mai interesantă. Deci da, pentru mine cel mai plăcut sentiment e când descopăr o carte bună și e una stufoasă, capabilă să îmi ofere ore bune, dacă nu zile sau săptămâni de bucurie.

Mulți spun de One Piece că au auzit de serie dar le e teamă să se apuce de ea din cauză că e imensă. În momentul în care scriu acest post, manga-ul are 108 volume publicate și peste 1100 de capitole. Adaptarea animată are și ea peste 1100 de episoade.

Prea lungă, spun ei, necesită o investiție mult prea mare de timp. Dar eu văd lucrurile invers: să găsești ceva atât de imens care s-ar putea să îți placă e ca și cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior. Ai avea ani de zile în care te-ai putea bucura de un conținut care să te pasioneze. Iar eu cred că tocmai m-am agățat de un crac divin.

Am citit deja multe dintre seriile self-published recomandate: Mother of Learning, Cradle, A Practical Guide to Evil, Mage Errant, Beware of Chicken sau Worm. Era doar o chestiune de timp până aș fi ajuns la The Wandering Inn.

The Wandering Inn este o serie fantasy on-going, cu 10 volume publicate și o lungime de peste 13.000.000 de cuvinte. Pentru comparație, o altă serie longevivă este The Wheel of Time, care are 15 volume și "doar" 4.4 milioane de cuvinte.

În clipa de față sunt încă în prima parte a volumului 1, seria deja mi se pare bună, m-a prins și sunt în partea ceva mai lentă și mai slabă, când lucrurile încă se așează iar fanii seriei recomandă răbdare pentru a ajunge la lucrurile cu adevărat bune.

Cel mai plăcut sentiment e când ai ce citi cu plăcere iar în cazul meu tocmai mi-am blocat calendarul de lectură până anul viitor, cel puțin.