Cât de mare o fi oare un ou mic?
Într-unul din filmele de animație DC un inamic îl întreabă pe Superman: "forța de neoprit și obiectul de neclintit se ciocnesc. Cine câștigă?"
Cele două concepte și rivalitatea lor reprezintă un clișeu des întâlnit dar întrebarea aparent paradoxală e un non-sens. Da, cuvintele luate împreună înseamnă ceva dar nu au însemnătate, premiza fiind complet greșită.
Într-un univers în care există o forță de neoprit nu poate exista un obiect de neclintit și viceversa. Deci așa-zisa problemă încetează să mai fie o problemă când aplici puțină logică.
De ce am ajuns aici cu discuția? Era pe vremuri o reclamă în care o fetiță se întreba retoric: "cât de mare o fi oare un ou mic?". La vremea respectivă, mi s-a părut o întrebare legitimă. Da, euristic îți dai seama dar care e logica din spate?
În prezent e simplu: cauți pe Google iar răspunsul e la câteva taste și o conexiune la internet distanță:
Dar cum îți dai seama de asta dacă nu ai Google?
Totul e simplu dacă reduci întrebarea la aspecte fundamentale. Ce înseamnă "mic"? Un răspuns cu care putem fi de acord cu toții este "sub medie".
Apoi determini criteriile după care le măsori. Greutate? Înălțime? Circumferință? O combinație între toate?
Cu criteriile alese, iei cât mai multe ouă și le măsori. Faci o medie și obții o valoare. Pasul următor este să decizi ce însemnă un un "mediu". De bun simț ar fi să aplici o marjă de 10-15% (sau altă valoare) pe care să o aplici.
Se încadrează în marja respectivă relativ la valoarea medie calculată? E ou mediu. O depășește? E ou mare. E sub ea? E ou mic.
Desigur, totul e subiectiv. Poate că ouăle pe care le-ai măsurat sunt toate mai mici, de fel iar în altă regiune sunt mult mai mari. Sau poate altă rasă de găini le-ar fi ouat mai mici.
Cât de mare o fi atunci un ou mic? Răspunsul e simplu, mai greu să stabiliești detaliile. Acolo tinde să fie diavolul, de obicei.
Sau poți căuta pe Google, că de-aia avem telefoane.