Cap si coada
Primul paragraf ar fi trebuit sa inceapa tot. Dar era un lenes fara pereche si nu a vrut sa dea startul. Prea mult efort, prea multa bataie de cap. De ce sa isi piarda el timpul cu introducerile? Oricum e doar o formalitate, gandea el, asa ca ii pasa responsabilitatea celui de-al doilea paragraf.
Al doilea paragraf s-a facut foc si para! Da, adevarat, el ar fi fost cel care dadea cu adevarat startul, conturand introducerea schitata de primul si punand bazele povestii, dar de ce sa faca el toata treaba? Cum, primul sa stea degeaba, ca un Dorel, iar el, al doilea, sa duca tot greul? Nu, mersi, gandea el, asa ca in semn de protest nu a facut nimic, cedandu-i randul celui de-al treilea paragraf.
Al treilea paragraf s-a trezit intr-o situatie cam nasoala. El ar fi trebuit deja sa fie pe la jumatatea drumului, sa aiba o idee de urmarit, sa o dezvolte. Nici chiar sa se intrevada luminita de la capatul tunelului dar, in orice caz, sa fie plecat de mult trenul din gara, metaforic vorbind. In schimb, nimic nu era inceput iar el, neobisnuit cu astfel de situatii, nici macar nu stia cum sa porneasca. Asa ca s-a dat si el la o parte, urandu-i mai mult succes celui de-al patrulea paragraf.
Al patrulea paragraf era practic cel care termina lucrurile. E drept, nu el facea si finisajele, aceasta sarcina cazand pe umerii celui de-al cincilea paragraf, dar, in teorie, acum ar fi trebuit sa iti poti face o idee despre cum merg lucrurile. Ori paragraful patru nu avea nimic pregatit. Ce sa termine? Dintre toti, era poate cel mai depasit de situatie... Suspinand, i-a explicat situatia celui de-al cincilea paragraf si s-a dat la o parte.
Al cincilea paragraf, obisnuit sa vina doar pe ultima suta de metri si sa impacheteze maiestru tot, s-a trezit in fata unui veritabil dezastru. Povestea era lipsita complet de cap si de coada, nimeni nu realizase nimic... un de-zas-tru! Nu-i ramanea de facut decat un singur lucru, o ultima masura. Si-a chemat prietenul, finalul, si i-a povestit, pe larg, tot ce s-a intamplat. "E ok", i-a zis finalul, "stiu ce trebuie facut. Voi rezolva totul cu un singur cuvant:"
"Sfarsit!", grai acesta. Si se facu intuneric.