Camp Ion

Camp Ion
Photo by Tom Barrett / Unsplash

Ca președinte, Ion Ionescu n-a fost nici bun, nici rău. Pur și simplu a fost. Ales de pe poziția răului cel mai mic, nu a fost corupt din cale afară, nici ahtiat după putere.

Tot ce și-a dorit a fost să își termine cât mai rapid mandatul și să beneficieze de pensia specială și de restul sinecurilor cuvenite unui fost șef de stat. Drept urmare nu prea a furat, chiar dacă a închis ochii când au făcut-o alții. Ar fi dispărut probabil în negura istoriei dacă în ultimul an de președinție nu l-ar fi lovit bărzăunii.

În urma unei vizite de protocol în Statele Unite, a avut plăcerea de a vizita faimosul Camp David, casa de vacanță a președintelui american. Nu i s-a părut neapărat ceva special dar i-a venit o idee care i s-a părut pur și simplu excelentă și de neratat. Când a revenit în țară a dat pentru prima oară cu pumnul în masă și a venit cu prima și singura lui cerință: o reședință de vacanță pentru președinții români.

Nu își dorea una cu adevărat. Își pregătise deja propria reședința undeva în satul în care se născuse și era una pe persoană fizică, nu era obligat să renunțe la ea după încheierea mandatului. Dar... avea un nume genial pentru ea!

După modelul Camp David, urma să îi spună Camp Ion. Nu numai că și-ar fi rezervat astfel un loc în istorie dar... Camp Ion - Campion? Ce joc de cuvinte genial și deștept și inteligent și unic, cum numai un președinte ca el putea inventa. Era o ocazie de neratat!

Cei din guvern au ridicat din umeri. În fond, îi lăsase să fure după cum au avut chef, nu s-a băgat peste legile mai îndoielnice promulgate și a fost un președinte liniștit. De ce nu și-ar fi făcut și el de cap, pe final de mandat? În plus, premierul știa pe niște băieți care i-ar fi putut oferi un preț bun pe un teren lângă capitală. Era și pentru el o ocazie de neratat!

Cu mare fală și fanfară, pe un teren viran care cu greu s-ar fi putut numi într-o zonă bună, s-a construit o reședință prezidențială de stătea ursul în coadă! Gurile rele șopteau că s-ar fi plătit exagerat pe teren dar cum poți să pui preț pe o vilă de stat? Nu ai cum.

Au construit o viloaie cu cele mai scumpe și de calitate materiale, cu cei mai buni meșteri de la cele mai bune firme iar la intrare au scris mare, cu litere imense, ca la Hollywood, numele visat de președinte: "CAMP ION".

Apoi Ion Ionescu și-a terminat mandatul iar următorul președinte avea lucruri mai bune de făcut decât să își petreacă timpul într-o reședință incomodă. De ce ar fi făcut asta când putea face vizite de stat prin Africa, Coreea sau Japonia? Tot el, Ion Ionescu, a fost cel care a insistat să o viziteze după vreo 2 ani. Când a ajuns acolo, a avut un șoc.

Vila lui de calitate, construită cu cele mai bune materiale, ajunsese deja o ruină. "P"-ul se prăbușise iar acum la intrare scria doar "CAM ION". Ca un făcut, noul titlu atrăsese în timp mulți tiriști în căutarea unui loc de parcare astfel încât locul era înconjurat de camioane parcate pe margine. Multe gunoaie, multă mizerie de la lipsa unor toalete și multe centuriste ce trăgeau la șoferi ca muștele la mizeria menționată mai devreme.

Ion Ionescu, fostul președinte, oftă scurt apoi ridică din umeri, întorcându-se la mașină. Plecă de acolo nu vesel, dar nici trist. Sigur, proiectul său ajunsese o ruină, dar tot realizase mai mult decât predecesorii săi.