Bunicuța GPT

Bunicuța GPT

Deși avea aproape 80 de ani, bunicuța se ținea bine pe picioare și încerca să rămână la curent cu tehnologia. Trecuse de la strigat la poartă la telefon cu roată, apoi cu butoane și, mai nou, la telefon pe care apăsa cu degetul. Minune mare cu tehnologia asta!

Avea chiar și un calculator mai vechi, primit de la nepoți, pe care îl folosea să caute pe internet rețete și să pună poze cu flori pe Facebook. O bunică modernă, cum ziceam, în pas cu timpurile.

Cu Facebook-ul se descurca de minune. Știa să dea like și share și avea grijă să nu apese pe nici un link, ca nu cumva să îi fure careva pensia. Știa și cu site-urile de știri, și cu cele de vreme, putea inclusiv să își caute melodii cu Angela Similea pe YouTube. Doar un lucru nu îl cunoștea și era tare, tare curioasă să îl încerce: Chat GPT.

Auzise de el ba pe la știri, ba prin diverse articole și din ce înțelesese, era ca un fel de robot magic, dar bazat pe tehnologie, care putea să îți răspundă la orice întrebare. Iar bunicuța tare și-ar fi dorit să știe ce făcuse cu borcanele de zacuscă puse astă toamnă. Trebuia să mai aibă încă cinci, pe puțin, dar nu mai dădea de ele.

De unde ar fi știut Chat GPT asta? Nu știa, bănuia că îi spiona probabil telefonul sau că avea o rețea de foști securiști informatori. Cine să mai înțeleagă tineretul ăsta și invențiile lor? Dar știa că nu avea nimic de pierdut dacă încerca să îl întrebe. Primul lucru însă... trebuie să descopere cum se folosește ori ea nici măcar nu știa cum se scrie exact.

A intrat plină de curaj și ambiție pe Google, a tastat ea ceva în bara de adrese, a dat click pe enter și a început să acceseze rezultatele.

Primul site arăta cam dubios, părea ceva făcut în China, cu multe erori gramaticale, imagini care nu se încărcau și o interfață care mai mult nu mergea. Nu era bine, intrase de fapt pe Cheap GPT, o clonă ieftină, făcută de consultanți juniori din India.

Al doilea site arăta chiar teribil. Făcea scrisorile prinților nigerieni să pară documente autentificate la notar. Era de minune că i s-a încărcat măcar site-ul. De altfel, la refresh nu a mai pornit nimic pentru că serverul crăpase. De data asta intrase pe Crap GPT, o clonă ieftină și proastă a clonei ieftine de mai devreme.

Al treilea site nu arăta la fel de rău doar că îi provoca o mare confuzie. Inițial a crezut că a intrat pe un site românesc, după culorile steagului, doar că peste tot erau numai poze cu negri, girafe și banane. Nu nimerise bine nici acum, intrase de fapt pe Ciad GPT.

Al patrulea site i-a plăcut, în mod surprinzător, doar că nu era ce trebuie. Ar fi vrut să întrebe de borcanele de zacuscă dar orice ar fi făcut primea doar poze amuzante cu pisici pentru că intrase pe Cat GPT.

Al cincilea site nu i-a mai plăcut. Era numai cu bărbați dezbrăcați și musculoși, reclame la proteine, sfaturi despre agățat femei și tehnici sigure de făcut bani din crypto. Ce să-i faci, așa e când nimerești pe Chad GPT.

Al șaselea site părea să fie ce trebuie dar când a întrebat unde îi sunt borcanele cu zacuscă a primit un grafic cu locurile posibile și procentajele ca fiecare locație listată să fie cea corectă. Orice altceva ar fi încercat să tasteze returna doar grafice... Intrase pe Chart GPT.

Al șaptelea site, teoretic cifra magică, a fost de fapt cel care a pus capac tentativei de a găsi miticul Chat GPT. Ce a putut să găsească acolo a scârbit-o într-un asemenea hal că nu știa cum să închidă calculatorul cât mai repede! Sărmana bunicuță intrase tocmai pe 4Chan GPT...

Mai avea o ultimă idee. Plină de speranță, a ridicat telefonul întocmai cum văzuse pe alții că făceau, și l-a întrebat timidă:

-"Siri, unde am pus zacusca?"

Dar telefonul ei era un Android așa că nu a primit nici un răspuns.

Oftând, bunicuța s-a dus să își caute portofelul și sacoșa cu roți. Urma să își facă alte borcane de zacuscă, ceva unde cu certitudine AI-ul nu ar fi putut să o ajute.