An Idiot Abroad

Netflix e pus pe fapte mari în ultima vreme și au tot adăugat conținut nou din ce în ce mai diversificat și mai interesant. Stăteau însă destul de prost la ceea ce eu aș numi “junk TV”, serii nu neapărat slabe calitativ, dar care nu implică un efort foarte mare din partea ta, ca spectator.

Atunci când gătim și așteptăm să se facă mâncarea, timp în care ne tot plimbăm între bucătărie și sufragerie, ne place să urmărim show-uri simpăticuțe, care se vizionează ușor și pe care să le poți lăsa temporar pe fundal, fără teama că vei pierde ceva important. An Idiot Abroad este o astfel de serie și o surpriză foarte, foarte plăcută.

Un soi de documentar presărat cu mult umor, serialul pornește de la o premiză inedită: ce-ar fi dacă britanicul Karl Pilkington ar fi trimis să se plimbe prin lume? Și ce ar fi dacă în loc să fie un prezentator carismatic, Karl e de fapt un om de rând care nu ezită să spună lucrurilor pe nume?

An Idiot Abroad

Karl Pilkington, idiotul trimis la plimbare. Sursa imaginii: Wikipedia

De regulă documentarele axate pe călătorii au un aer de reverență și fascinație pentru locurile vizitate. Totul e frumos, totul e mirific, totul e unic și totul trebuie văzut. Doar oare e mereu așa?

Poate că nu totul te impresionează și poate că priveliștea nu e chiar atât de magnifică. E greu să ajungi undeva, să îți fie prezentate cu patos diverse obiective iar tu să înclini politicos din cap chiar dacă în sinea ta mori de plictiseală. Ei bine, Karl nu face asta.

Farmecul show-ului constă în franchețea cu care sunt prezentate locurile exotice. Intenția nu e una de denigrare, ci e pur și simplu una sinceră și în același timp mai apropiată de aspectele practice. India pare o țară fascinantă dar câte documentare prezintă și problema toaletelor și a mijloacelor de transport învechite și aglomerate?

E altceva atunci când lucrurilor li se spune pe lume. Nu numai că îți poți forma o opinie mult mai apropiată de adevăr, dar umorul involuntar și naivitatea lui Karl Pilkington transformă documentarul într-o veritabilă comedie.

E 2 în 1, super-ofertă. Ce poți cere mai mult de atât?