Guilty Pleasures

Guilty Pleasures

Dupa cateva zile extrem de stresante si obositoare atat pentru mine, cat si pentru Alex, am prins in sfarsit cateva clipe de ragaz si ne-am gandit ca ar fi o idee buna sa ne relaxam in seara asta cu un film.

Nu ma uit la televizor, cel putin nu in sensul clasic al cuvantului, dar am decis totusi sa cumpar un smart TV vara trecuta special pentru a mai putea privi din cand in cand cate un film in propria noastra casa, in conditii mai bune decat cele ale monitorului de laptop sau pc.

Asa ca am intrebat-o la de ce fel de film ar avea chef iar ea spune ca vrea ceva "campy". Dupa ce am esuat sa gasim ceva care sa ne starneasca entuziasmul amandurora, mi-a venit o idee:

-"Hai sa ne uitam la Razboiul Depozitelor sau Asii Amanetului!"

Am ajuns la concluzia ca e cea mai buna decizie. Dupa cum am spus, trecem printr-o perioada urata si epuizanta, iar seriale/emisiuni mai braindead de atat cu greu poti gasi.

La noi in casa televizorul sta mai mult pe History Channel, care pare sa difuzeze orice mai putin chestii care sa aiba legatura cu istoria. Dintre programele lor, Storage Wars, Pawn Stars si American Pickers mi se par... decente, si sunt singurele pe care le urmaresc cu placere.

Pawn Stars
("Pawn Stars cast" by Source via Wikipedia)

Este drept, sunt stupide. Sunt regizate si uneori stresant de false, cu protagonisti insuficienti de credibili. Nu sunt tocmai educative, nu te fac o persoana mai buna, nu te pun pe ganduri dar au un singur avantaj: iti odihnesc creierul si nu te fac mai prost! Se incadreaza perfect la categoria "guilty pleasures"

Imi aduc aminte de semi-scandalul iscat atunci cand Discovery a fost scos din grila de programe a unui operator de televiziune. Cum s-au oripilat oamenii care isi pierdeau portia de cultura si cum au deplans popularitatea din ce in ce mai mare a emisiunilor stupide.

Este un lucru corect. In prezent e foarte dificil sa gasesti o emisiune educativa sau un film de calitate la televizor. Nu am de gand sa neg acest lucru si nici sa sustin ca nu este important accesul la materiale care sa iti stimuleze creierasul si imaginatia.

Dar...

Eu sunt un programator pasionat de ceea ce face. Pe langa meseria deja intelectuala, urmaresc si stirile din domeniu, citesc articole mai tehnice sau carti de programare, urmaresc prezentari de la diverse conferinte IT si alte activitati "elitiste". In plus, mai "mesteresc" si in timpul meu liber.

Creierul meu este deja suficient de bine stimulat. Uneori are nevoie de o pauza. Si aici intervin aceste emisiuni stupide - placerile vinovate pe care le recunosti cu rusine.

Storage Wars
("StorageWarsTitle3" by Source via Wikipedia)

Bucatelele de cultura generala si istorie inserate din cand in cand in aceste emisiuni nu te vor face mai destept dar au in schimb un avantaj enorm: nu te vor face nici mai prost.

Intr-un peisaj mediatic dominat de propaganda mincinioasa si veninoasa a la Antena 3 sau Romania TV, intre emisiuni cretine cu invitati cretini, (denumiti generic "vedete"), talkshow-uri idioate unde aceeasi idioti se perinda seara de seara prin fata ecranului si debiteaza aceleasi idiotenii sau traditionalul "sport" (care inseamna in proportie de 90% fotbal) reality show-uri precum cele de History sunt ca o oaza in mijlocul desertului.

Dupa o zi obositoare iti permit sa iti treci creierul pe pilot automat, privind la niste poze miscatoare pe fundal fara sa simti ca iti plesnesc neuronii.

Iar la ce se difuzeaza la televiziunile din Romania, nu poti spera la emisiuni educative. Nu, acelea intra la categoria "unicorni si alte creaturi mitologice".
Te simti fericit atunci cand gasesti ceva care iti lasa inteligenta la acelasi nivel.