Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions - de Brian Christian și Tom Griffiths
Atunci când am auzit de Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions m-am așteptat la o cărticică de pop-sci care să prezinte într-un mod simpluț diverși algoritmi pe care îi folosim în viața de zi cu zi. Am fost plăcut surprins să descopăr o analiză serioasă a modului în care poți lua decizii optime pentru anumite clase de probleme uzuale fără a trata superficial matematica din spatele acestora, încercând în schimb să explice noțiuni practice de statistică prin exemple concrete.
sursa imaginii: Goodreads
Cum să alegi între a mânca din același loc sau a încerca un restaurant nou? Pe de o parte știi la ce să te aștepți, pe de alta poți fie să ai ghinionul de a nimeri ceva mizerabil sau de a descoperi un nou loc preferat.
Când e cazul să te oprești din căutarea unui nou apartament sau a unui nou loc de muncă? Cum poți determina că ai căpătat suficientă experiență încât să ai încredere în alegerea ta și să nu regreți alternativele care ar fi putut fi dacă ai mai fi persistat puțin în căutare?
Cum să te poți decide să parchezi atunci când cauți un loc într-o zonă aglomerată. Poate că vei prinde o locație ideală, fix lângă destinație, sau poate poți pierde o șansă decentă și vei fi nevoit să revii la un loc de parcare mai îndepărtat.
Acestea sunt exemple de întrebări care primesc un răspuns satisfăcător în paginile cărții. Partea de matematică și statistică nu e deloc intimidantă, dar joacă un rol mai important decât m-aș fi așteptat de la o astfel de carte. Cred că s-ar fi putut numi la fel de bine "Noțiuni practice de statistică și analiză matematică".
Accentul pus pe calcule nu ar trebui să sperie pe nimeni. Nu ai parte de probleme, nu trebuie să faci teme și nu ai nevoie nici de cunoștințe anterioare, altele decât cele de bază, cum ar fi să poți înțelege conceptul de probabilitate, de medie și alte concepte elementare, nimic avansat, cum a fost și în cazul Superforecasting: The Art and Science of Prediction. În plus, rolul acestora este să edifice partea științifică, fără a se ignora însă aspectul emoțional.
Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions nu propovăduiește decizii robotice, bazate pe algoritmi, ci doar să îți explice anumite concepte. Relevantă mi se pare anecdota despre Charles Darwin prezentată în carte, în care faimosul naturalist, metodic și meticulos ca de obicei, încerca să determine dacă ar trebui să o ceară în căsătorie pe viitoarea sa soție cu ajutorul listelor de argumente pro și contra. A sfârșit prin a le ignora și a merge pe chemarea inimii, ceva ce ne încurajează să facem și cei doi autori, Brian Christian și Tom Griffiths.
Ți se oferă algoritmi, ți se explică matematic cum să iei decizii, dar nu pentru a fi ghid strict cât pentru a putea decide cu cap și fără regrete.