Adevăratele știri - II

Urmând exemplul de dată trecută și în lipsă de alte idei mai bune, e timpul pentru o nouă serie de recomandări.

V-ați întrebat vreodată de ce universul are doar trei dimensiuni? Un rezumat scris mai pe înțelesul tuturor al lucrării științifice originale care explică de ce universul are doar 3 dimensiuni, oferă o ipoteză foarte plauzibilă pentru cei curioși.

New paper explains why the Universe ended up with three dimensions


Dacă în "știrile" de dată trecută am recomandat un articol despre întâlnirea dintre Einstein și un faimos filozof, de data aceasta vă recomand un altul care oferă puțină lumină în ceea ce privește relația din genialul fizician și mama sa.

Four Episodes in the Life of Einstein’s Mother


Am recomandat deja cărțile lui Isaac Asmivo doar că talentatul profesor nu s-a rezumat doar la a scrie romane și povestiri S.F.

Un reputat om de știință, a înțeles anumite lucruri mai bine decât mulți iar în articolul următor explică motivele pentru care conceptul de greșit / neadevărat este unul relativ.

The Relativity of Wrong


Cred că nu există tânar pe lumea asta care să nu fi primit sfaturi culinaro-medicinale de la familie. Prea multe ouă sunt toxice, nu e bine să înoți după ce ai mâncat, dacă îți plac prea mult dulciurile riști să dai în diabet precum și altele, bazate pe informații învechite și fie neconfirmate, fie de-a dreptul infirmate.

Articolul următor din Priceonomics zguduie puțin un astfel de mit și povestește cum a devenit micul dejun cea mai importantă masă a zilei.

How Breakfast Became a Thing


Tot de pe Priceonomics avem încă un articol dar de data aceasta despre un subiect cu totul și cu totul diferit.

Nu e nici un secret pentru nimeni că oamenii de știință se inspiră constant din natură dar se aștepta oare cineva să existe o legătură între protocolul TCP/IP (scuzați-mi pleonasmul) folosit în comunicațiile pe Internet și societatea furnicilor?

The Independent Discovery of TCP/IP, By Ants


Ultimul dar nu cel din urmă articol este unul cu autor român. Bogdan Glăvan este un profesor de economie la Universitatea Româno-Americană și autorul articolelor de pe blogul Logica economică.

Deși nu sunt chiar mereu de acord cu toate convingerile sale, fiind ultra-liberale, omul e printre puținii care știe despre ce vorbește când vine vorba de economie. Într-o postare recentă combină materia pe care o predă cu istoria și explică De ce bogații de azi ai Veneției sunt tot familiile bogate de acum 600 de ani?.

Se spune că cei care nu cunosc istoria sunt blestemați să o repete. Materialul e unul de citit, mai ales pentru cei aflați la guvernare...