Fundația lui Asimov - trilogia originală

Când am recitit faimoasa serie a lui Isaac Asimov am putut profita de faptul că toate cărțile erau deja publicate și le-am putut citi într-o ordine logică, începând cu preludiul Fundației, axat pe viața lui Hari Seldon, inventatorul psihoistoriei. Dar seria și-a căpătat faima printr-o primă trilogie exclusiv despre Fundație și despre modul în care a reclădit imperiul.

Compusă din Fundația, Fundația și Imperiul și A Doua Fundație, trilogia a reușit să fascineze fanii de pretutindeni prin ideile sale inedite.

coperta Foundation
sursa imaginii: Goodreads

Prezentând mult mai scurt psihoistoria și conceptele sale, Fundația începe cu o societate restrânsă de oameni de știință pe o planetă aflată la capătul galaxiei, lipsită de resurse naturale și de aliați și înconjurată de vecini dornici să o anexeze.

Prin jocuri politice și strategii îndrăznețe și profitând și de faptul că posedau cunoștințe științifice mult mai avansate, reușesc nu doar să se impună ci să reclădească decăzutul imperiu galactic.

coperta Foundation and Empire
sursa imaginii: Goodreads

Deși la o primă vedere poate părea absurd ca un imperiu futurist, cu milioane de planete colonizate, să decadă și să își piardă cunoștințele științifice, lucrurile sunt prezentate într-o manieră plauzibilă. Farmecul Fundației nu constă în partea S.F. cât în faptul că pare mai degrabă o carte fictivă de istorie a viitorului.

Lucrurile au sens, te poți raporta la evenimente din trecut și citind cum istoria se respectă, chiar și în circumstanțe fictive, e greu să nu devii mai interesat și de istoria reală din spate.

coperta Second Foundation
sursa imaginii: Goodreads

E drept, după ani și ani de lectură, cărțile în sine nu mai par chiar atât de bune. Sunt multe alte serii superioare din punct de vedere literar sau S.F. Ideile rămân însă la fel de impresionante.

Înțelepciunea și îndrăzneala personajelor, oportunismul, norocul și tacticile calculate, toate acestea se combină într-un amalgam care te ține cu nasul în carte. Iar când iei în considerare și faptul că aproape toate cărțile lui Asimov fac parte din același univers și că împreună țes o istorie fictivă a viitorului, nu ai cum să nu fii impresionat. E de altfel motivul pentru care o plasez la acel nivel cu Dune, nu doar una dintre cele mai bune serii S.F., ci una dintre cele mai bune cărți punct.

E greu de spus dacă e de preferat respectarea ordinii publicării sau a celei cronlogice și logice. Experiența este cu siguranță alta și fiecare alegere are farmecul ei. Important e să fie citită, Fundația nu e faimoasă degeaba.