AdBlock Plus și jaful secolului
Când vine vorba de "bani pe net", rețeta clasică e una simplă la bază: reclame.
Site-urile produc conținut, cum ar fi știri, articole originale, filmulețe, etc., în principiu orice numai să atragă vizitatori. Oamenilor le place ceea ce văd sau citesc (sau nu) și fie revin, fie distribuie link-ul prietenilor, fie pur și simplu sunt trimiși constant pe site de motoarele de căutare.
Conținutul te costă, mai ales când e original, trebuie să plătești o echipă de scriitori / jurnaliști. Chiar și când furi acest conținut din altă parte, rămân în continuare costurile site-ului, care are nevoie de un domeniu, de un server pe care să fie găzduit, poate și de persoane care să programeze și să întrețină site-ul. Nimănui nu îi place să scoată bani din buzunar fără să îi poată recupera cumva, eventual cu ceva profit. Și aici intervin reclamele.
În principiu, lucrurile sunt simple. Site-urile, numite generic publisher, se oferă să afișeze reclame pe site-ul lor. Advertiserii doresc să cumpere reclame prin care să își promoveze produsele sau serviciile așa că plătesc pentru afișarea unui banner pe site-urile publisher-ilor.
Ca de fiecare dată când e miros de bani, au apărut rapid diverși intermediari care au complicat lucrurile. Advertiserii nu mai caută pe net site-uri cu o audiență care să rezoneze cu oferta lor iar publisherii nu mai caută firme dornice să își facă reclamă. Ambii merg la un intermediar, precum Google, care își scoate grosul profiturilor prin astfel de servicii, iar acesta "cuplează" automat reclamele cu site-urile.
Dar ca să poți face o promovare cât mai eficientă ai nevoie de cât mai multe informații despre vizitator. De asemenea, vrei să obții un preț cât mai bun, atât ca publisher, cât și ca advertiser, astfel încât s-a ajuns ca sistemul de reclame să includă și un veritabil sistem de licitații în timp real, care să selecteze cea mai potrivită ofertă dintre cele disponibile. Mai mult, cum lăcomia are un cuvânt greu de spus, site-urile au ajuns să conțină din ce în ce mai multe reclame din ce în ce mai deranjante (video-uri cu sunet care pornesc automat, de exemplu), care nu doar că îngreunează accesul la site, dar și consumă enorm de mult trafic pe telefon și îți și omoară bateria.
Săturați ca fiecare mișcare pe net să le fie spionată de companii dubioase al căror singur scop este să afle cât mai multe despre ei, pentru a le putea băga pe gât cât mai multe reclame, oamenii au început să instaleze adblockere.
Aceste progrămele, extensii de browser, verifică pagina înainte să se încarce și elimină automat aproape orice urmă de reclamă.
Proof of concept: Te deranjează widget-ul de comentarii Facebook de pe blogul meu? Faci o extensie care să șteargă div-urile cu clasa "fb-comments" și gata!
Unii spun că utilizarea lor e o formă de furt. Dacă dorești să le citești conținutul, trebuie să le vezi și reclamele. Însă când cauți ceva pe Google, o rețetă de ciuperci la cuptor, să zicem, și primul lucru pe care îl vezi e așa ceva...
... abundența reclamelor blochează practic ceea ce te interesează. Cu reclamele blocate, pagina e mult mai umană:
Parcă e altă viață, nu?
În orice caz, între creatorii extensiilor de tip ad blocking și deținătorii de site-uri se poartă un război destul de intens.
Primii oferă un serviciu utilizatorilor, care au și opțiunea de a reactiva reclamele pentru site-urile pe care doresc să le sprijine, cei din urmă își văd profiturile afectate însă nici una dintre cele două părți nu are dreptate în întregime.
Ei bine, recent a avut loc o răstunare de situație atât de ironică încât nu știu dacă să aplaud ingeniozitatea sau dacă să hulesc lipsa de scrupule. Un lucru e cert, mutarea a fost una genială, chit că la modul "geniu malefic". AdBlock Plus, una dintre cele mai populare soluții de blocare a reclamelor... a început să vândă reclame!
Ca un fel de haiduci virtuali, și-au propus să blocheze reclamele rele și să le permită pe cele bune. Cine va decide care reclame sunt bune și care sunt rele? Bunii samariteni de la AdBlock Plus, desigur.
Publishers will get to keep 80 percent of all ad revenue from marketplace ads, with the remaining 20 percent being divided between various other parties involved with serving the ads. Adblock Plus will receive 6 percent of total revenue.
Publisherii tocmai au primit șah și dacă aș fi publisher aș fi foarte frustrat în momentul de față. Cineva tocmai a decis să își taie 20% din tortul tău, tort pe care până acum îl mâncai singur, fără să îți ofere opțiunea de a spune pas.
Dacă asta nu e taxă de protecție virtuală, atunci nu știu ce. Intră clar în categoria gesturilor făcute fie de rakeți, fie de stat.
Situația, după cum spuneam, e una destul de gri, și nu există nevinovați. Atunci când reclamele de pe site-ul tău servesc malware utilizatorilor nevinovați și afectează performanța dispozitivului de pe care faci browsing (totul în numele lăcomiei, pentru că există și metode mai eficiente de a afișa reclame), atunci nu e chiar în regulă. După cum nu e în regulă nici să te așezi cu forța la masa altuia și să îi iei mâncarea din farfurie.
Pentru cei care privesc de pe margine, lucrurile sunt interesante, dacă nu chiar amuzante. Pentru cei implicați direct, miza e una mult mai mare. Iar singura certitudine e incertitudinea: sursele de venit de pe Internet se vor schimba pe viitor doar că nimeni nu știe exact cum. Până atunci, toți se înghesuie să își tragă spuza pe turta lor