A vândut, dar a și făcut

A vândut, dar a și făcut
Photo by Marek Pospíšil / Unsplash

Ca în pragul oricăror alegeri, candidații se găseau implicați într-o formă sau alta în tot soiul de scandaluri. Unele mai serioase, altele mai benigne, dar toate suficiente pentru ca ceilalți să poată arăta cu degetul și să urle: "nu pe ei, nu pe ei, votați-mă pe mine!".

Dintre aceștia, lumina reflectoarelor dar și tunurile păreau să se concentreze pe un candidat anume, cotat cu cele mai bune șanse. Despre Nelu Geoanision se zvonea că, vai doamne, vânduse copii când era mai tânăr!

Teoriile variau de la macabre, copii vânduți pentru organe sau către traficanți de carne vie, până la plictisitoare, adopții facilitate către cetățeni străini. În lipsa unor dovezi concludente, nimeni nu știa exact cum stătea lucrurile dar acest lucru nu oprea televiziunile partizane să titreze mare pe burtiere: "Breaking News: Geoanision a vândut copii - noi teorii".

Există totuși o limită pentru cât de mult poți împinge un subiect fără nimic cert în spate așa că atunci când una dintre televiziuni a primit un telefon de la un individ care susținea că are dovezi clare și documente, redactorul șef a simțit că l-a apucat pe Dumnezeu de picior și urmească să primească un bonus gras de la stăpâni.

În cel mai rău caz, cel care îl sunase era un nebun delirant dar care tot ar fi oferit aer proaspăt în aripile subiectului. Dar în caz că dovezile erau reale...? Cerul era limita!

Drept urmare, la oră de prime-time, când maximul de audiență își lipea fundurile de canapele și ochii de ecrane, o echipă de reporteri s-a prezentat la ușa lui Titel Buboia, un fost funcționar de primărie, actualmente ieșit la pensie.

-Dom'le, le spuse el reporterilor, eu sunt din același sat ca Geoanision. Și când era mai tânar l-am văzut cu ochii mei cum vindea copii!

Titel avea vârsta potrivită ca să fi fost prezent când Geoanison era tânar iar reporterii confirmaseră din timp faptul că acesta chiar locuise în acel sat. Lucrurile începeau deci să sune foarte, foarte promițător. Iar când pensionarul a produs o cutie de carton cu documente și poze, jurnaliștii erau în extaz.

-Uitați aici... am poze cu magazinul și Geoniasion în spatele tejghelei, precum și duplicate după certificatele firmei lui de la ONRC.

Apoi, după o pauză dramatică, privi reporterii în ochi și le spuse pe un ton conspirațional:

-Am dovezi cu acte în regulă că a avut magazin Xerox! Vindea copii și mai și jecmănea oamenii. Cerea 1 leu pe coală A4, al dreacu'!