Umbre - sfarsitul primului sezon

Dupa 8 episoade, Umbre, serialul romanesc produs de HBO Romania s-a terminat.

Despre serial am mai scris, nu numai ca a reusit sa imi atraga atentia dar, cel mai important, a reusit sa imi capteze interesul pe parcursul celor 8 (prea putine) episoade.

Desi ieri seara am fost usor bulversat de final, total neasteptat, judecand la rece, trebuie apreciata ironia situatiei. Dupa ceva mai multa violenta, parca e bun si un strop de umor negru.

Per total a fost o serie decenta, as zice chiar buna. Zoso se plangea de prea multe scene lungi in care nu se intampla nimic dar e discutabil. Serialul mi s-a parut, din contra, prea scurt. E drept, a avut destule momente in care simteai ca astepti sa se usuce varul dar a persistat mai mult sentimentul de "ce? gata? s-a si terminat episodul?". Insa cu primul sezon terminat, episoadele pot fi urmarite de la cap la coada, fara intreruperi. Opt episoade a cate 40 de minute sunt numai bune pentru o zi de weekend.

Umbla vorba ca e posibil sa apara si un sezon 2, ceea ce ar fi o veste buna. Primul a fost o adaptare a unui format australian, ceea ce a limitat potentialul serialului, din punct de vedere al firului narativ. Un al doilea sezon insa, original, ar da mai multa libertate scenaristului pentru a face ceva si mai reusit cu personajele introduse. Atunci va fi adevaratul test si vom vedea daca Umbre este sau nu un serial bun.

Dar chiar si un singur sezon, tot merita vizionat. E drept, nu l-as recomanda decat persoanelor care ar fi interesate de premiza acestuia. Nu e un "Sopranos" sau un "Breaking Bad", sa poti spune ca se scrie istorie in televiziune, dar nu e nici un show banal, destinat uitarii.

De-a lungul celor 8 episoade au fost multe scene , dar si personaje, memorabile. Cel mai mult mi-a placut partea cu senatorul Cocos, parlamentar care, pe langa ifose, avea si o datorie la un camatar. "Coincidenta" de nume e unul dintre micile aspecte care dau farmec serialului.

O alta scena cu umor negru autohton a fost cea in care un grup de interlopi tigani se pregatesc sa transeze pe cineva in baie si o trimit pe Mirabela, piranda batrana si grasa, dupa sorturi si manusi. Reactia acesteia: "Aoleu, iar imi infundati tevile?". E negru de amuzant faptul ca imi pot imagina o astfel de replica de la o astfel de persoana si intr-o situatie reala.

Daca Toma sau Capitanul sunt doar semi-verosibili in postura de mafioti, pe Sabin, Nico, nea Giani, nea Puiu sau politistul Tanase chiar ii poti vedea bantuind pe strazile din Capitala. Sunt credibili, iar asta nu face decat sa adauge un plus de valoare seriei.

Uite ca s-a terminat cu bine un prim sezon. Ramane sa il astept pe urmatorul, sperand ca HBO va decide sa dea unda verde proiectului, pentru a raspunde mult prea multelor intrebari cu care am ramas ieri seara.

Pana atunci, va las cu melodia de la finalul ultimului episod.

Alexandrina - Orasul Umbre