"Mother of Learning" - de Domagoj Kurmaic / nobody103

"Mother of Learning" - de Domagoj Kurmaic / nobody103

Dacă m-ar întreba cineva "care e cea mai bună carte pe care ai citit-o în 2022?" aș răspunde fără să ezit: "Mother of Learning" - de Domagoj Kurmaic / nobody103.

Publicată inițial periodic pe fictionpress și "portată" apoi pe royalroad, m-a lipit cu ochii de ecran cum nu a mai făcut-o de multă vreme o carte. Citesc în mod regulat dar foarte rar renunț la alte activități în favoarea lecturii dar "Mother of Learning" m-a determinat să o sorb cu pasiune în doar câteva zile! Am început cu ARC 1, publicată la vremea respectivă pe Amazon ca o primă parte (opera fiind per total foarte stufoasă, cu aproape 3000 de pagini), și am terminat-o ulterior online, pe royalroad. Domagoj Kurmaic, autorul polonez, a lansat și un kickstarer pentru a o publica pe hârtie, pentru cei care strâmbă din nas la ideea de a citi capitole pe un website.

Premiza combină două clișee pe cât de interesante, pe atât de "epuizate": tânărul magician care merge pentru prima dată la școală și loop-urile temporare, stil Groundhog Day, în care o perioadă de timp se resetează și repetă la infinit. Reușește în schimb o performanță foarte rară și unică: nu o dă în bară și nu îți înșeală așteptările.

Zorian, eroul principal, nu e carismatic sau genial. Nu are nici o poveste dramatică, vreun orfan abuzat de toți (deși are propriile nemulțumiri familiale). Cu alte cuvinte, nu e alesul și pare suficient de average pentru a nu cădea în clișeele clasice din care fac parte protagoniștii romanelor fantasy. E un simplu student al academiei de vrăjitori (magicieni?) din Cyoria. Asta până când în ajunul festivalului de vară e omorât și se trezește cu o lună în urmă.

Când vorbim de un roman fantasy despre o școală de magie, răsfățat fiind de serii precum The Magicians a lui Lev Grossman sau chiar Harry Potter and the Methods of Rationality a lui Eliezer Yudkowsky, doresc să citesc ceva mai realist și logic. Dramele adolescentine au farmecul lor dar de la o vârstă devin plictisitoare. Dar un sistem magic prezentat într-un mod plauzibil, bine documentat și cu o poveste captivantă pe fundal, ca să îți stimuleze imaginația? Pot strecura oricând așa ceva pe lista de lectură. Iar din acest punct de vedere, după cum menționam mai devreme, Mother of Learning nu dezamăgește.

coperta "Mother of Learning"
sursa imaginii: Goodreads

Se spune că repetiția e mama învățăturii, de unde și titlul cărții. Profitând de avantajele unui loop temporar, Zorian încearcă să deslușească misterul ciclului infinit în care este captiv prin aprofundarea studiilor de magie. Ajunge, desigur, un vrăjitor puternic dar, cel mai important, plauzibil de puternic. La fel ca în Worm, nu îți dai ochii peste cap citind cum eroul special devine cel mai tare ca prin magie (pun intendend). Nu, este o lecție despre cum perseverența, studiile și disciplina te pot ajuta să avansezi. Iar oricât de impresionant devine Zorian, nu depășește limitele credibilității stabilite de universul în care are loc acțiunea.

Mother of Learning reușește și să evite să devină... repetitivă. Te-ai aștepta ca o carte despre cineva care retrăiește aceeași lună să se concentreze pe multe, foarte multe variații ale acelorași locuri, personaje și evenimente, perfecționându-le pas cu pas până la elucidarea misterului. Am avut însă parte de poate chiar mai multă explorare a unei întregi lumi fantasy decât m-aș fi așteptat, mai ales de la o carte unde premiza se bazează pe un ciclu temporar repetitiv.

Misterul din spate e și el unul executat exemplar. Nu e vreun blestem sau altă explicație generică ci e un amalgam epic de concepte ezoterice și conspirații, pe care nu doresc să le divulg pentu a nu strica surpriza. Ce pot divulga, în schimb, e că Mother of Learning nu se bazează doar pe mister ci acesta e doar unul dintre ingredientele care o face delicioasă. Nu am avut parte, din fericire, de o poveste al cărei climax a fost dezvăluirea finală, urmată de câteva pagini de epilog și clasicul "au trăit fericiți până la adânci bătrâneți". Nu, nu, vorbim de o veritabilă sagă cu tot tacâmul: personaje, intrigi, mister și o lume fantastică.

Dacă ideea de literatură fantasy abordată într-un mod realist și plauzibil vă sună bine, dacă aveți chef să deslușiți misterul din spatele unui ciclu temporar repetat la infinit, atunci Mother of Learning trebuie citită! Cu o execuție de nota 10, e poate singura carte care nu m-a dezamăgit după ce am aflat premiza, ba chiar a reușit să mă surprindă.