"The Wrack" - de John Bierce

"The Wrack" - de John Bierce

Pe John Bierce l-am descoperit prin seria "Mage Errant" (excelentă, îi voi dedica o postare cu prima ocazie). Cum m-a impresionat ca scriitor, a fost o decizie evidentă să îi încerc și "The Wrack", mai ales că premiza a reușit să mă facă foarte curios. Asta pentru că The Wrack nu este o carte despre aventurile unui personaj, este o carte despre evoluția unei epidemii contagioase într-un univers fantasy.

Compusă dintr-o serie de viniete, mici povestioare dar acoperind și o mână de personaje recurente, cartea acoperă apariția unei molime ucigătoare, denumită The Wrack, răspândirea ei, ravagiile pe care le lasă dar și eforturile depuse de medici pentru a descoperi cum a apărut, cum se răspândește și cum poate fi tratată.

Este clar că John Bierce s-a documentat în prealabil pentru a face totul să sune cât mai plauzibil. Dacă universul în care are loc acțiunea e unul fantastic, boala în sine nu este. Iar dacă vorbim de univers, contribuie din plin la farmecul poveștii.

Cu o societate undeva la un nivel tehnologic medieval dar fără elfi, pitici, zâne sau alte creaturi fantastice, se bazează pe magia oferită de "seers" (clar-văzători?). Cei cu aptitudini pentru asta își pot sacrifica un ochi (sau chiar ambii), iar în locul acestuia pot folosi diverse pietre prețioase ce le oferă abilități supra-omenești, cum ar fi să vadă variațiile din eter (sursa magiei în multi-versul cărților scrise de John Bierce), variații folosite la un sistem de comunicare ușor similar telegrafului din trecut. Le mai pot folosi cu rol de microscop și pentru a analiza ce se întâmplă în corpul uman, fiindu-le de folos doctorilor ce încearcă să deslușească misterul bolii.

Fără un sistem de magie spectaculos, societatea descrisă în carte nu e una exotică. Se pot trage paralele cu civilizații și nații reale din timpul Evului Mediu, ceea ce face The Wrack digestibilă chiar și pentru persoanele care nu citesc în mod normal literatură fantasy.

Pentru mine a reprezentat o surpriză plăcută. Mă așteptam la un roman despre un grup de persoane care se confruntă cu o molimă magică și am descoperit un roman despre care ar fi impactul unei epidemii într-o societate diferită. Mai puțin fantastică decât aș fi crezut, dar mult mai... umană?

E cu siguranță de încercat. Capitolele sunt scurte și e suficient să le citești doar pe primele ca să îți dai seama dacă îți va place întreaga carte sau nu.