Fundația lui Asimov - preludiul

Dacă cineva mi-ar spune să numesc o serie de căpătâi în domeniul S.F. mi-ar fi greu să aleg dar un lucru e sigur: bătălia se dă între Fundația lui Isaac Asimov și Dune a lui Frank Herbert, două serii foarte diferite ca stil și subiect, dar similare ca importanță.

Le-am citit pe ambele în adolescență iar acum, după mai bine de 10 ani, am decis să văd cum rezistă testului timpului.

Am început cu Fundația lui Asimov, compusă din șapte cărți principale: o trilogie originală, urmată de două cărți cu rol de prequel și două cărți cu rol de prequel. Cum le-am (re)citit în ordinea cronologică a poveștii și nu cea a publicării, voi vorbi acum despre Prelude to Foundation (Preludiul Fundației) și Forward the Foundation.

coperta Prelude to Foundation
sursa imaginii: Goodreads

Au trecut peste 12.000 de ani de când omenirea a evoluat într-un gigantic imperiu stelar, condus de către Împăratul Cleon I. Dar după atâtea milenii de pace și progres lucrurile încep încet, încet să scârțâie. Va urma o perioadă de haos și de neliniște iar singurul care poate opri asta este un... matematician.

Tânărul Hari Seldon sosește pe Trantor, planeta capitală a imperiului și reședința împăratului, pentru a-și prezenta lucrarea științifică despre psihoistorie la un simpozion matematic. Conform teoriei sale, acțiunile maselor de oameni pot deveni predictibile cu o combinație de matematică, statistică, istorie, sociologie și psihologie. Desigur, conceptul său este unul pur teoretic. Nici o persoana rezonabilă nu și-ar putea închipui că teoria sa are și aplicații practice. Numărul imens de informații necesare, puterea de calcul, toate acestea fac din psihoistorie o imposibilitate. Și totuși există persoane importante care cred contrariul.

coperta Forward the Foundation
sursa imaginii: Goodreads

Aceste prime două cărți (cele mai bune, în opinia mea), ne prezintă începuturile Fundației. Cursul destructiv al imperiului nu mai poate fi stopat iar căderea sa devine o certitudine. Dar omenirea va avea iar partea de vremuri de glorie și imperiul va renaște din propria cenușă, mai puternic și mai stabil ca oricând. Însă acest lucru se poate întâmpla peste o mie de ani... sau peste 30.000 de ani. Va fi în sarcina lui Hari și Fundației să se asigure că prima varianta va deveni realitate.

Aflăm cum a fost inventată și dezvoltată știința psihoistoriei de către Hari Seldon, figura mitică din trilogia originală, și cum a fost posibil să se pună bazele unei astfel de societăți, precum și mecanismele prin care aceasta va corecta subtil cursul istoriei.

Deși preponderent o serie de aventură S.F., noțiunile de istorie și sociologie prezentate fac cărțile foarte interesante. E greu să nu observi cât de plauzibil pare totul sau să ignori paralele dintre imperiul galatic și imperii decăzute din cărțile de istorie.

E fix așa cum ar trebui să fie o carte S.F.: să îți deschidă orizonturile!