Beware of Chicken - de CasualFarmer

Beware of Chicken - de CasualFarmer

Să ridice mâna cine a auzit de xianxia. Dar de wuxia? Ok, atunci poate că măcar la Dragon Ball ne-am uitat cu toții, când era difuzat de TVR.

Wuxia e un gen de literatură chinezească care are ca subiect... artele marțiale! Iar Xianxia e un subgen mai fantastic al wuxia, în care "cultivatorii" se înscriu într-o sectă apoi încearcă să își dezvolte abilitățile marțiale prin meditație, pilule fermecate și artefacte mistice, în timp ce învață tehnici noi de luptă, bazate pe Qi, au nivele de putere și participă la turnee.

E un gen pe care nu pot spune că îl cunosc în profunzime, doar la nivel de cultură generală. Singura serie citită care s-ar încadra aici ar fi Cradle care da, mi-a plăut foarte mult, dar mi-a plăcut pentru că e interpretare mai modernă a genului scrisă de un autor american. Cu toate astea, m-am putut bucura de seria Beware of Chicken, a unui autor canadian cu pseudonimul de CasualFarmer.

Premiza e genial de simplă. Jin Rou e unul dintre discipolii sectei Cloudy Sword (Sabia Noroasă?). În timpul unei lupte de antrenament cu un discipol mai experimentat e practic omorât în bătaie iar în corpul său se trezește un tânăr canadian, care îi moștenește toate abilitățile și amintirile. Până aici pare un isekai standard. Folosind cunoștințele sale moderne, acesta se antrenează cu mai multă pasiune și devine... ce, ați înnebunit??? Doar nu suntem într-un fan fiction prost.

Noul Jin Rou, realizând că a fost transportat într-un univers xianxia face ceea ce ar face orice persoană normală la cap: se retrage politicos din sectă, caută cea mai slabă provincie de imperiu și se retrage acolo pentru a fi fermier. Doar nu o să se bată cu alți monștri. Pentru ce, ca să ajungă mai puternic? Nu, mersi, deja cu muuuuuuult peste nivelul unui muritor standard, sună mult mai bine o fermă.

Drept urmare, călătorește până în Azure Hills, o regiune foarte săracă în Qi, motiv pentru care puținii cultivatori din zonă nu sunt nici pe departe la fel de puternici ca în restul lumii, și își cumpără o fermă.

La început e privit cu reticență de localnici, cultivatorii fiind de regulă indivizi care în cel mai bun caz aleg să ignore simplii muritori, dar Jin le dovedește că tot ce vrea este să fie fermier. Folosind puterile sale supraomenești, se apucă să cultive pământul alături de credinciosul său cocoș (Big D. sau Bi De). Ca să fie lucrurile interesante, cocoșul se "trezește" datorită influenței lui Jin, devine o Bestie Spirituală și capătă inteligență și se transformă în protectorul fermei.

Farmecul Beware of Chicken este că e înainte de toate o serie foarte relaxantă, așa cum a fost și Adventurers Wanted, dar fără a fi copilăroasă. Modul în care descrie viața de fermier arhaic e unul aproape zen, dacă nu chiar cathartic. Nu o dată ai parte de capitole în care nu se întâmplă mare lucru: Jin lucrează pământul și obține o recoltă care îi permite să reproducă ceva fel de mâncare din lumea modernă. Se îndrăgosește, se căsătorește, își face o familie, prieteni, totul fără multă violență sau sânge, ci mult umor și wholesomeness.

În același timp, suntem totuși într-o lume xianxia. Un cultivator misterios nu poate rămâne ascuns la infinit. Chiar și în Azure Hills e imposibil să te ascunzi de secte și de politicile lor, chiar dacă tot ceea ce Jin își dorește este să îi vadă de ferma lui.

Beware of Chicken reușește să fie aproape paradoxal o serie xianxia care nu e xianxia. O alternativă plăcută pentru fanii genului și o introducere perfectă pentru cineva care nu e interesat de subiect de în mod special dar e tentat de premiză.

E încă on-going, cel mai recent volum a fost terminat recent dar e mai dificil de răspuns la întrebarea câte volume sunt. Pe Royal Road sunt menționate 4 volume, dar seria a început să fie publicată și tradițional, pe Amazon, unde primele 2 volume pe de Royal Road au fost sparte în trei datorită dimensiunilor. Cu alte cuvinte, cui i-am stârnit interesul are ce citi până ajunge la zi.