You: The Owner's Manual - de Michael F. Roizen și Mehmet C. Oz
Căutând o (altă) carte din care să înveți mai multe despre organismul uman și modul în care funcționează, am ajuns la You: The Owner's Manual: An Insider's Guide to the Body That Will Make You Healthier and Younger
, una dintre cele mai populare pe această nișă.
Scrisă de doi doctori controversați, anestezistul Michael F. Roizen și de chirurgul și prezentatorul TV Mehmet Oz, se vrea a fi, după cum sugerează și numele, un manual de întrebuințare a corpului uman, explicând modul în care funcționăm și sugerând un "mod de utilizare" ideal.
sursa imaginii: Goodreads
Ca lectură, You: The Owner's Manual reușește să prindă cititorul. E scrisă într-un mod foarte accesibil, cu mai multe analogii și glumițe decât informații medicinale și de biologie, ceea ce o face ideală pentru cineva mai ignorant în domeniu, dar care dorește să capete câteva cunoștințe de bază.
Reversul medaliei este că nu prezintă la fel de mult interes pentru cineva care dorește o abordare ceva mai științifică, după cum a fost de exemplu cazul în cartea lui Daniel E. Lieberman, The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease.
Citind-o, ai impresia că se adresează unui adult de cel puțin 30-40 de ani, care nu a dus tocmai o viață sănătoasă și care acum ar cam vrea să redreseze situația. Se oferă și multe sugestii pentru medicamente, vitamine sau suplimente alimentare, aproape în egală măsură cu cele pentru alimente propriu-zise din care să îți poți extrage "singur" substanțele necesare.
O bună bucată din sfaturile oferite sunt și aici de bun simț și deja cunoscute de cineva interesat cât de cât de sănătatea sa dar eu unul am aflat și suficiente lucruri noi cât să nu mă plictisesc citind acest... manual. Merită însă cartea o recomandare? Greu de spus.
You: The Owner's Manual e totuși un bestseller scris de personalități TV americane (chiar dacă doctori la origine) și se adresează unei persoane care citește astfel de bestseller-uri. Din acest motiv, cartea e ușor de citit, chiar plăcută, dar nu te provocă intelectual și nu înveți foarte multe lucruri noi decât dacă ai fost ignorant până acum. Cineva care dorește să se autoeduce ar trebui să se orienteze spre alte titluri, scrise într-o maniera mai riguroasă.
Decizia rămâne deci la latitudinea fiecăruia, în funcție de categoria în care simte că se încadrează.