Verzi și uscate
Dacă te uiți în dicționar la expresia "a vorbi verzi și uscate" vei primi următoarea definiție: "a îndruga verzi și uscate expr. 1. a vorbi mult și fără rost. 2. a spune minciuni.". Dar cine spune asta... bate câmpii. Să analizăm puțin expresia.
"Verzi" și "uscate" se pot referi la două lucruri diametral opuse: lucruri verzi, adică proaspete, încă în viață, și lucruri uscate, adică puse la păstrare. Varză versus fân, cum ar veni. Deci din punctul acesta de vedere să vorbești despre verzi și uscate se poate considera că vorbești despre lucruri diverse și acoperi o plajă largă de subiecte.
"Verzi" și "uscate" se mai pot referi la două lucruri similare. În gospodărie ai lucruri verzi, adică fructe și legume, adesea încă în pământ, și lucruri uscate, pentru iarnă, cum ar fi fânul menționat mai devreme sau stafidele. E un obicei străvechi și sănătos să combini în alimentație lucruri verzi și uscate. Deci din punctul acesta de vedere să vorbești despre verzi și uscate se poate considera că vorbești în profunzime despre un subiect și acoperi toate perspectivele, nu doar ce e verde și nici doar ce e uscat. Și-și!
Apoi, haideți să schimbăm puțin perspectiva. Cine credeți că poate vorbi despre verzi și uscate? Primul lucru care îmi vine în minte e o pereche de botaniști. Despre ce altceva pot vorbi decât despre verzi și uscate? Vă puteți imagina măcar cum ar suna o conversație între doi botaniști altfel decât "plictisitoare"? Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu cu ce se ocupă, dincolo de genericul "cu plante". Deci din punctul acesta de vedere să vorbești despre verzi și uscate se poate considera că se referă la a purta o discuție adormitoare, care nu interesează decât un număr restrâns de persoane.
Cine mai poate vorbi despre verzi și uscate? Păi țăranii și agricultorii. Legumele și fânul despre care vorbeam mai devreme? Ei bine, oamenii ăștia despre asta vorbesc. Și sunt discuții importante, nu prostii de orășeni. S-a făcut varza? Ai suficientă iarbă peste iarnă pentru animale? Lucruri concrete, care le impactează traiul și gospodăria! Deci din punctul acesta de vedere să vorbești despre verzi și uscate se poate considera să porți discuții esențiale, pe subiecte reale, care te impactează în mod direct.
Dar mai e o chestie. Vorba în sine nu e "să vorbești verzi și uscate" ci "să îndrugi verzi și uscate". Ori aici e un detaliu interesant. Chiar dacă în esență înseamnă același lucru, îndrugatul sună diferit. Mă duce cu gândul la "rumegat". Și e amuzant că din punctul acesta de vedere, ierbivorele sunt cele mai inteligente. Când vine vorba de verzi și uscate nu își pierd timpul cu discuții ci trec direct la masă.