Unde nu-i cap, vai de popoare - partea a 2-a
Poftim, dupa ce ma plangeam ieri de inconstienta guvernului si de modul amatoricesc in care trateaza masurile fiscale, apare si o analiza a Digi24 mai de doamne-ajuta a subiectului.
Pentru a taxa bacşişul, sunt activităţi unde trebuie făcute tot felul de modificări ale aparaturii. De pildă, la taxiuri. Aparatele eliberează bon în funcţie de distanţele parcurse. Nu există posibilitatea de a introduce alte date, cum ar fi calcularea bacşişului. În acest caz, trebuie modificat aparatul.
Modificarea softului este însă o procedură de durată, ce nu va fi gata în câteva zile, pâna când intră în vigoare ordonanţa Guvernului.
Nu sunt fanul taxiurilor si al taximetristilor. Faima acestora ma face sa ii evit. Cu toate acestea, nu pot sa nu ii compatimesc...
S-a gandit oare cineva la implicatiile acestor decizii?
Continuam pe ideea bacsisurilor:
Odată cu intenţia de a impozita bacşişul revine în actualitate şi registrul de bani personali. Acolo, angajaţii trebuie să treacă câţi bani au în buzunar la intrarea în tură. (...) Angajaţii din bar sau restaurant sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor când oamenii de la Fisc o cer. E o prevedere care merge la limita atingerii libertaţii persoanelor.
Cu alte cuvinte, ca angajat intr-un bar sau intr-un restaurant, simplul fapt de a avea bani la tine devine foarte problematic. Nu e ca si cum nu ar fi o necesitate, desigur, lucratorii din industrie nu au nevoie de bani sa plateasca un taxi sau sa cumpere ceva din drumul spre casa...
Este drept, se nasc si abuzuri din partea angajatilor iar sub pretextul "banilor de buzunar" se pot ascunde, intr-adevar, venituri nedeclarate. Tocmai de aceea trebuie analizata cu atentie o astfel de lege, pentru a preveni ilegalitatile si, in acelasi timp, fara a leza drepturile fiecarui om de a avea o suma de bani la el fara ca acest lucru sa se transforme intr-un circ fiscal.
Ca sa il citez pe infamul Mirel Palada:
Parlamentul nu este o adunatura , o sleahta de smecheri, este elita societatii romanesti care face legi
...care spune purul adevar, doar ca invers.
Dar cand ai un parlament care face asa ceva:
Imediat ce s-au aşezat în fotolii, senatorii au aflat că unsprezece legi au fost adoptate de la sine pentru că, în 45 de zile, cât e termenul prevăzut de lege, nu şi-au găsit timp să le dezbată.
...putem oare sa avem pretentii la niste legi gandite?
Unde nu-i cap, nici Dumnezeu nu cere.