La Zakynthosul lăudat să nu te duci în concediu

După o noapte de pomină petrecută în Tesalonic, am purces cu multă grabă spre Killini, de unde urma să luam feribotul spre Zakynthos. Fetele din grupulețul nostru ardeau de nerăbdare să stea pe plajă așa că am plecat cu noaptea în cap pentru a prinde feribotul de 12:30. Am ajuns în timp record, în jur de 11 și ne-am îndreptat fericiți spre casa de bilete: aveam timp să și luăm masa.

La ghișeu, surpriză: nu mai aveau locuri nici la cursa de 13, nici la cea de 15 ci hăăăăt tocmai la 17. Adică peste aproape 6 ore... Asta în pofida faptului că pe site se menționa în mod explicit că au locuri suficiente și că nu sunt necesare rezervări.

The ships have large capacity and you don't need to make prior reservations

feribot către Zakynthos
un majestic feribot

Din fericire, chiar lângă feribot era o plajă ordinară dar binevenită astfel încât am așteptat ora 17 în condiții de bălăceală pentru unii și Kindle pentru alții.

plaja din Killini
pe plaja din Killini

Cum la ora 17 feribotul nici măcar nu ajunsese în port pentru îmbarcare, darămite să plece, am ajuns târziu la pensiunea unde am fost cazați, undeva după ora 20, conduși pe un drum îngust și anevoios. Am fost întâmpinați de madam Angeliki, care ne-a condus spre camere. Aici... dezastru.

pensiunea Velendzas din Zakynthos
cui îi trebuie aer condiționat când ai un ventilator? Plus ușa pe șine!

Baia era micuță, nu aveai loc să stai în picioare în dreptul chiuvetei decât dacă erai Tyrion Lannister iar ușa către ea nu numai că era o chestie pe șine, dar era blocată și nu se putea închide, problemă rezolvată cu greu de-abia dupa ce am uns-o eu cu ulei furnizat de proprietară.

pensiunea Velendzas din Zakynthos
mini-baie

WiFi din părți, noroc cu roaming-ul, doar peisajul era frumos iar piscina era fix lângă noi, piscină în care chiar ne-am bălăcit adesea. Bonus, un smochin cu fructe coapte.

peisaj la pensiunea Velendzas din Zakynthos
priveliște superbă, măcar atât

Concediul nostru a început sublim cu stângul, dovedind la final că Zakynthos e întruchiparea perfectă a proverbului "la pomul lăudat să nu te duci cu sacul"

Cu plaje mai comerciale și mai aglomerate decât Thassos, nu m-am mai simțit chiar atât de rupt de lume pe cât mi-aș fi dorit. E drept, au avut în continuare ape de un albastru superb, nisip curat și servicii civilizate dar la un nivel care nu ne-a dat pe spate.

O singură plajă mi-a plăcut în mod special, la Porto Azzuro Vassilikos, pentru că era foarte aproape de copaci și umbră, ceea ce mi-a permis să citesc relaxat toată ziua fără a fi ars de soare.

plajă din Zakynthos
o plajă umbrită

Am fost și aici într-o croazieră în jurul insulei, croazieră ce aproape că a rezumat de una singură toată insula Zakynthos: aglomerație overrated.

După ce amm prins cu greu locuri pe scaun pe un vas în care nu mai conteneau să se urce persoane, ne-am plimbat în jurul insulei admirând peisaje repetitive (dar frumoase), presărate cu multe, multe grote.

croaziera în Zakynthos
croazieră în Zakynthos

Nu o să uit niciodată când am ajuns la mult lăudata Navagio numai pentru a descoperi ceva ca un tramvai din București: o tablă ruginită și plină de grafiti, mascată de un număr imens de oameni. Thanks, but no thanks.

Navagio
Navagio

Ce e drept, văzută seara de undeva de pe dealuri, când nu mai sunt turiști, epava nu mai e chiar atât de îngrozitoare...

Navagio seara
Navagio seara

Două lucruri au fost cu adevărat memorabile în Zakynthos. Primul a fost admirarea unui apus căruia pozele nu îi pot face dreptate. Priveliștea soarelui care pare să se scufunde în mare în timp ce își împrăștie razele peste valuri nu are cum să nu te impresioneze.

apus de soare în Zakynthos
apus de soare în Zakynthos

Cel de-al doilea a fost parcul Askos, pe care prietena mea îl aștepta cu sufletul la gură pentru a vedea ratoni. Și nu numai că am văzut ratoni, dar i-am putut și hrăni.

Animalele nu sunt tocmai exotice, am văzut și capre, iepuri, broaște țestoase, găini, rațe, păuni sau un ponei, dar faptul că le poți mângâia pe majoritatea compensează lipsa de diversitate. Puține lucruri sunt capabile să te binedispună mai mult decât o plimbare printre căprioare prietenoase, care așteaptă cu mare poftă să le hrănești cu ramuri de măslin.

Alex hrănind căprioare
Alex hrănind căprioare

Ca suveniruri, prin localitățile de pe dealuri puteți găsi mulți săteni amabili care să te îmbie cu vinuri, brânzeturi sau preparate din măsline făcute chiar de ei. Nu doar că aceste produse tradiționale sunt gustoase și ieftine, dar dacă sunteți singurii clienți vânzătorul vă va povesti cu mult drag povestea din spatele fiecărui lucrușor.

Am plecat de pe insulă cu două sticle de vin aromat, suveniruri mărunte și un pumn de euro cărora deja le făcusem planuri pentru viitoarea excursie.

un pumn de euro

M-am întors acasă cu mâna goală, taxele de drum m-au lăsat fără toți bănuții, atentând cu mare lăcomie la monezile mele. Fie, Grecie, fie... mi-ai luat iluziile cu Zakynthos, ia-mi și măruntul.

Bogdan BUCUR

Bogdan BUCUR

Născut și crescut
București