Of mice and men - de John Steinbeck

Of mice and men - de John Steinbeck

Cine e John Steinbeck? Un gigant al literaturii americane, deținător atât al unui premiu Nobel, cât și un Pulitzer, un clasic pe care ar trebui să îl citești dacă vrei să ai o oarecare cultură generală.

Aș vrea să mă laud cu faptul că l-am citit din motive intelectuale dar adevărul jenant este că am aflat de existența sa recent, deși îi cunoșteam operele, după titlu. Am rămas însă fascinat de privirea sa pătrunzătoare și din acest motiv complet irelevant am hotărât să îi încerc cărțile. "Vreau să văd ce are de spus acest om", mi-am zis. Și bine am făcut!

John Steinbeck
sursa imaginii: John Saddington

Am început cu Of mice and men nu pentru că e una dintre cele mai faimoase opere ale sale ci dintr-un motiv la fel de stupid ca cel care m-a convins să îl citesc: era o carte scurtă. Am devorat-o în doar câteva ore, titanul literar Steinbeck m-a prins fără efort în mrejele sale.

coperta "Of mice and men"
sursa imaginii: Goodreads

Orice descriere sau rezumat e de prisos. Steinbeck te pune la curent încă din primele fraze. Doi bărbați rătăcitori încearcă să își găsească un rost în viață. Lennie, deși masiv și puternic, are o minte lentă și simplă și se bazează pe sprijinul amicului său, George. Nu au decât hainele de pe ei și un vis.

Tell me about the rabbits, George!, îl roagă Lennie, împărtășindu-se astfel și nouă visul lor, un vis la o casă a lor, cu iepuri, găini și un pământ roditor.

Of mice and men este superb scrisă. Cu un stil curat, simplu, dialoguri și poveste verosimila, Steinbeck te transportă în timp, pe vremea Marei Depresii și îți deschide o fereastra în viața acestor oameni.

E o poveste scurtă dar de efect. S-ar putea argumenta că are și metafore sau că e o parabolă sau că are un oarecare simbolism dar sincer... nu cred că e cazul. Nu contest existența unui substrat dar în același timp, nu mi se pare important.

Of mice and men este despre George și Lennie (și despre șoareci, într-o oarecare măsură). Este despre muncitorii întâlniți de aceștia când s-au angajat la o fermă. Este despre oameni.