This Will Make You Smarter: New Scientific Concepts to Improve Your Thinking - editată de John Brockman

This Will Make You Smarter: New Scientific Concepts to Improve Your Thinking - editată de John Brockman

Cu un titlu ca This Will Make You Smarter: New Scientific Concepts to Improve Your Thinking, culegerea de eseuri editată de John Brockman promite să te facă mai deștept și se poate spune că reușește (până la un punct).

coperta "This Will Make You Smarter"
sursa imaginii: Goodreads

Cartea e o colecție de mini-articole scurte, pe teme cât mai diverse și explicate într-un mod cât mai accesibil, având un singur laitmotiv: cel de a extinde orizonturile cititorului și de a-l ajuta să ia decizii cât mai inteligente.

Beneficiind de contribuții de la autori și oameni de știință consacracați precum Steven Pinker, Richard Dawkins sau Daniel Kahneman, reuniți sub umbrela Edge.org, e ideală pentru cei care dori să afle lucruri noi dar se simt intimidați de o carte stufoasă de "știință", fie ea și una de pop science.

Modul succint în care sunt prezentate lucrurile, eseurile fiind cam de dimensiunea unui articol de ziar sau de blog, vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Cine e mai citit va risca să se plictisească, multe idei fiind deja cunoscute unei persoane cu o cultură generală peste medie. Dar poți sări oricând peste lucrurile care nu te interesează, subiectele acoperite sunt atât de vaste încât e imposibil să nu găsești ceva care să îți stârnească curiozitatea.

Pentru mine a fost o carte ideală pentru "pauze" de la alte lecturi. Am putut să o încep în iarnă și să o termin tocmai acum, în august, fără să mă simt presat a urmări vreun fir narativ.

O recomand tuturor, are ceva de interes pentru toată lumea.