The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature - de Steven Pinker

The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature - de Steven Pinker

Nu e o revelație pentru nimeni faptul că există o legătură între limbaj și natura umană sau că modul în care vorbim și ne exprimă poate spune multe despre noi. Detaliile în schimb, precum și multe alte deducții aferente, sunt explicate excelent în The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature, într-un mod care va permite oricui să înțeleagă mult mai bine subiectul.

Scrisă de talentatul Steven Pinker, cel care a scris și The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined, cartea e o combinație de idei explicate atent în teorie și demonstrate în practică cu o sumedenie de anecdote memorabile.

coperta "The Stuff of Thought"
sursa imaginii: Goodreads

Dacă v-ați întrebat vreodată cum apar termeni sau expresii noi și de ce unele prind iar altele nu, veți primi un răspuns.
Dacă v-ați întrebat de ce înjurăm și de ce înjurăturile sau anumite cuvinte sunt tabu, veți primi un răspuns.
Dacă v-ați întrebat care e legătura dintre personalitatea cuiva și modul în care se exprimă, veți primi un răspuns.
Exact cum îi spune numele, The Stuff of Thought se folosește de limbaj pentru a explica natura umană și modul în care gândim.

Am fost surprins în mod special de legătura puternică dintre cuvinte, mai ales verbe, și fizică. De exemplu, poți încărca o remorcă cu fân sau poți încărca fânul în remorcă. Dar deși poți turna apă în pahar, nu poți turna paharul cu apă. Modul în care aplică anumite verbe, relația dintre ele, legile fizicii și gramatică nu au cum să nu te impresioneze, mai ales când iei în considerare faptul că astfel de bucăți dintr-un limbaj există din timpuri străvechi și sunt folosite intuitiv de copii sau persoane cu o inteligență limitată. Cu siguranță nimeni nu studiază astfel de reguli atunci când se naște și totuși aproape toți le aplicăm fără să ne dăm seama. Pentru cei care vor să știe de ce, Steven Pinker aruncă lumină asupra subiectului în cartea sa.

Un alt capitol interesant, mai ales în contextul în care conceptul de fake-news devine din ce în ce mai popular, este cel în care s-au explicat tehnici de manipulare cu ajutorul limbajului. Un discurs este adesea scris cu mare atenție acordată fiecărui cuvințel, pentru a transmite fix mesajul dorit sau pentru a lăsa mod de interpretare.

Chiar mi-a sărit în ochi declarația unui anume politician autohton, acuzat recent de fapte de corupție, care a declarat, citez "Categoric nu mă simt vinovat". E o mare diferență între a fi vinovat și a te simți vinovat iar cel care a făcut-o cu siguranță o știe și categoric nu poate fi acuzat de fals în declarații. La fel de categoric este și că Stuff of Thought te ajută să sesizezi mai bine astfel de detalii. Citind-o, devii mult mai atent la cuvintele folosite și la potențialul lor sens.

Deși majoritatea exemplelor din carte se bazează pe limba engleză, observațiile trase sunt generale și se pot aplica oricărei limbi. De altfel, exemplul de mai sus cu turnatul și încărcatul au fost luate chiar din carte și traduse de mine, deci cu siguranță nu se pierde mare lucru pe parcurs.

Pot înțelege acum de ce The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature apare pe multe liste de cărți care îți schimbă perspectiva asupra lumii. Cu această ocazie mă alătur și eu celor care o recomandă. Nu e o carte cât e o armă, ori de atac, ori de apărare, demnă de avut în arsenalul personal al fiecăruia dintre noi.