The Handbook of Meteorology - de Frank R. Spellman

The Handbook of Meteorology - de Frank R. Spellman

Dintre toate cărțile al căror review l-am postat pe acest blog, The Handbook of Meteorology are cea mai insipidă poveste. La finalul unei săptămâni ploioase de iunie, reflectând la vremea de afară, am realizt că nu știu mare lucru despre vreme sau climă și că ar fi interesant să aflu mai multe. Cum meteorologia nu e un subiect glamoros, nu există o selecție bogată de cărți destinate curioșilor, dar cea a lui Frank R. Spellman s-a dovedit a fi exact ce căutam!

După cum îi spune și numele, reprezintă un ghid al meteorologiei. Începe cu un scurt istoric al domeniului în Statele Unite, apoi explică principalele fenomene meteorologice, termenii folosiți în domeniu și metode de calcul relevante. Încălzirea globală e și ea menționată, tratată obiectiv și echilibrat, fără un ton alarmist dar și fără a ignora problema, permițând cititorului să tragă singur concluziile.

coperta "The Handbook of Meteorology"
sursa imaginii: Goodreads

Toți știm câte ceva despre anotimpuri, ploaie și vânt, puțini cunosc însă detaliile. Noțiunile de bază sunt ușor de înțeles și nici formulele de bază nu sunt avansate. Aspectele complicate țin de modul aproape imposibil de prezis al reacțiilor în lanț care determină starea vremii.

Citind The Handbook of Meteorology înțelegi cum se formează fenomenele meteorologice, care e rolul maselor de aer și ce înseamnă termenii pe care îi auzi dacă te uiți la partea de meteo a știrilor. Nu o să poți prezice vremea fără să urmărești mișcarea norilor, să ai acces la date statistice pe zeci de ani și un supercalculator care să facă calcule ce țin de teoria haosului. Dar, ca amator, o să poți înțelege cum ai putea face asta.

Răsfoind paginile în prealabil, am fost intimidat de formulele matematice zărite, dar urmărindu-le în contextul cărții, nu am avut probleme în a le înțelege. Informațiile sunt prezentate într-un mod didactic: ai capitole dedicate termenilor din domeniu, fiecare explicat concret în câteva paragrafe, sunt prezentate instrumentele folosite de meteorologi, formulele de calcul aferente și noțiuni de fizică elementare care te ajută să înțelegi fenomenele meteo. Pornești de la zero iar la final înțelegi.

The Handbook of Meteorology e o carte practică, dar lipsită de șarm. Nu, nu e scrisă într-un stil adormitor, dar e la nivelul unui manual școlar simpatic: poți trece cu o oarecare plăcere prin el dacă te interesează subiectul, dar va fi o corvoadă pentru cineva lipsit de interes.