The Good Doctor

The Good Doctor

După ce am ajuns la zi cu The Rookie mi-a sărit în ochi pe Netflix o recomandare la un serial nou: The Good Doctor. Nu îmi plac dramele medicale în sine dar îmi plac dacă au un cârlig cu care să te agațe. Acțiune care are loc la un spital? Meh. Premiză interesantă care are loc la un spital? Poate. Iar "bunul doctor" avea fix o astfel de premiză.

Shaun Murphy (interpretat magistral de Freddie Highmore) e un tânăr chirurg care urmează să își facă rezidențiatul la un spital renumit din California. Cârligul? Shaun are autism.

Pe de o parte, beneficiază de o memorie excelentă și de abilități medicale de savant, ce îi permit să facă conexiuni mentale unice. Pe de alta, nu știe să intrepreteze situațiile sociale sau să înțeleagă bine emoțiile.

Rețeta e simplă dar, cel puțin în primele două sezoane, nu e repetată chiar de fiecare dată, păstrând seria fresh: apar cazuri grave sau inedite iar Shaun are o idee la care ceilalți doctori nu s-au gândit. În același timp, faptul că are autism îl face o țintă și nu e mereu acceptat de ceilalți. Este însă executată foarte bine.

Deși premiza în sine nu e originală, seria americană fiind adaptată după o dramă coreeană, are un as în mânecă: unul dintre producător este David Shore, omul din spatele House, o altă dramă medicală populară și se simte.

În primul rând, deși Shaun se luptă destul de des cu prejudecăți, ceilalți medici ajung să îl accepte surprinzător de rapid, odată ce realizează că da, are un loc în echipă și poate contribui. Nu se inventează conflicte de dragul dramelor iar celelalte personaje sunt toate bine conturate și interesante, fiind adesea în centrul atenției aproape la fel de mult ca Shaun.

Deși sunt încă la sezonul 2, seria m-a prins și nu doar pe mine. Motivul pentru care nu am văzut muuult mai multe episoade e că e genul de serial care i-a plăcut în egală măsură și prietenei mele și s-a transformat rapid în activitate de cuplu și urmărim episoadele împreună.

Are umor, are inimă, are dramă și nu în ultimul rând personaje interesante interpretate de actori buni. Recomand!