Super Powereds - de Drew Hayes

Super Powereds - de Drew Hayes

N-a durat mult să găsesc o altă lectură plăcută după ce am ajuns la zi cu The Wandering Inn, chit că nu e una chiar la același nivel. Câștigătoarea? Seria "Super Powereds", de Drew Hayes, compusă din patru cărți: Year 1, Year 2, Year 3 și Year 4, precum și un spin-off, Corpies, care ar trebui citit între Year 2 și Year 3.

Ca să te poți bucura de Super Powereds, trebuie să îi accepți premiza. Undeva prin anii 60 existența persoanele cu super puteri a început să fie acceptată public și să fie împărțită în două categorii.

Prima, "supers", erau cei ce își puteau controla puterile și erau, în mare, invidiați și acceptați de societate. Cea de-a doua era categoria celor "powereds", cu puteri dar pe care nu le puteau controla, și care erau paria.

Până la un punct are sens. O persoană care poate genera foc și nu are control asupra acestui lucru devine sursă de incendii și pune în pericol viața altora. Dar vitriolul general al societății asupra celor de tip "powereds", chiar și cu abilități inofensive, mi s-a părut exagerat, în special ura și disprețul general al celor "super" față de aceștia.

Pe de altă parte, și rasismul sau xenofobismul sunt la fel de ilogice dar totuși prezente în lumea reală deci trecem peste. Asta e premiza, fără ea nu ar fi putut funcționa povestea din cărți deci ca cititor trebuie să o accepți. De ce spun asta? Indiciul e în titlul seriei.

"Super Powereds" e o poveste despre cinci tineri cu puteri ("powereds") care trec printr-o procedura foarte experimentală și foarte secretă ce le oferă posibilitatea de a-și controla puterile (deci devin "supers"). Testul suprem este să fie înrolați la academia Lander, care oferă certificări pentru super eroi.

Deși seria nu e la fel de realistă ca Worm, încearcă să fie cât mai plauzibilă. Ca să poți fi un super erou oficial trebuie să urmezi patru ani de studii și apoi o ucenicie alături de o altă echipă consacrată de super eroi. Deși lista de facultăți care oferă aceste cursuri este una publică, acest lucru nu este valabil și pentru cei înscriși.

Imaginați-vă o facultate reală, cu mii de studenți. Dintre aceștia, câteva zeci din fiecare an urmează în paralel și în secret cursuri în care învață cum să fie super eroi. Trebuie să își păstreze identitatea secretă față de ceilalți colegi și să nu își utilizeze puterile în public, altfel riscă exmatricularea.

Pe parcursul celor patru ani de studii (fiecare cu câte o carte), aceștia ajung să își controleze și mai bine puterile și se apropie de ținta finală: cea de a deveni super eroi oficiali și de a obține aprobarea publicului.

La bază e un fel de My Hero Academia ceva mai realist și mai adaptat publicului american, combinat cu mini-drame de tineri proaspăt intrați de facultate, super puteri, antrenamente dar și un eveniment misterios din trecut care impactează într-un fel sau altul viețile fiecăruia dintre personajele principale. Iar cei cinci erori (tehnic șase) sunt diferiți și interesanți în felul lor, cât pentru a avea minim câte un favorit pentru fiecare cititor.

Vince Reynolds e cel mai nobil dintre ei, arhetipul standard de super erou, idealist, simplu, cavaler și loial, a cărui putere este că poate să absoarbă și să refolosească ulterior diferite surse de energie. Bonus, e și orfan, a crescut pe străzi.

Nick Campbell e mai degrabă geniul din umbră, aparent delăsător și mediocru, dar asta numai pentru a-i face pe inamicii săi să îl subestimeze. În realitate e un alt orfan crescut de un sindicat criminal din Las Vegas, cu minte tactică demnă de Lex Luthor. Puterea lor? Poate controla norocul.

Hershell Daniels e tocilarul grăsun, pasionat de fantezie, S.F. și LARP-ing dar cu suflet mare și blând. Puterea lui este că se poate transforma în Roy Daniels, mai degrabă un frate cu care împarte același corp decât un alter-ego. Roy e fix opusul lui Hershell: e înalt, musculos, incredibil de rezistent și de puternic, arogant și afemeiat.

Mary Smith este o telepată și telekinetică extrem de puternică dar în același timp timidă și introvertită însă și extrem de loială și protectivă cu prietenii ei.

Iar Alice Adair e fiica unui fost super erou extrem, extrem de bogat și influențial, a cărei putere este să zboare, și care ajunge în programul experimental pe pile. Vince putea exploda oricând, Nick putea genera ghinion la fel de bine cum genera noroc, Roy era violent și incontrolabil iar Mary putea auzi gândurile tuturor persoanelor pe o rază de câțiva kilometri, ceea ce îi făcea practic viața un coșmar. Prin comparație, puterea lui Alice nu era chiar la fel de destructivă sau problematică dar bine înțeles că lucrurile nu sunt tocmai ce par.

Deși nu e la nivelul lui Worm, capabilă să definească genul, e o serie simpatică scrisă de un autor profesionist competent, cu un mister interesant și captivant în spate și o sumedenie de personaje secundare memorabile.

Bonus, vine cu un spin-off reușit. În Corpies ai ocazia să explorezi mai îndeaproape modul în care funcționează sistemul de super eroi în universul creat de Drew Hayes, prin ochii unui personaj secundar din seria principală, dar unul cu un rol important și o istorie bogată.

Finalul e bun, nu se termină în coadă de pește (chit că mi-ar fi plăcut un epilog mai cărnos) și e cu siguranță una dintre cele mai bune serii din acest gen. Suficient de bună încât să o recomand la modul general? Eh, nu chiar... E totuși o lectură stil popcorn. Dar pe nișa ei? Băgați cu încredere!