Știrea zilei - referendumul din republica Moldova

Știrea zilei - referendumul din republica Moldova
Photo by Mika Baumeister / Unsplash

Dacă nu aș știi mai bine, aș suspecta că referendumul care are loc azi în republica Moldova a fost inventat de ocultele paralele de la noi ca să ne distragă atenția de la alte probleme reale (cum ar fi lipsa toaletelor în parcuri).

E cum trebuie, numai bun ca să te prindă în mrejele lui, important și totuși neimportant, relevant și totuși nerelevant. Frații noștri de peste Prut votează azi, alături de președinte, și în cadrul unui referendum care ar trebui să determine dacă a lor Moldovă ar face bine să încerce să se integreze în Uniunea Europeană au ba.

Nu e, ca de pildă, un set de alegeri în Germania, Franța sau Italia, țări practic îndepărtate, de unde știm mai degrabă numele echipelor de fotbal de top decât ce partide se bat în promisiuni deșarte. Nu le știm nici în Moldova, de ce să mințim, dincolo de faptul că se iau la gâlceavă comunisto-pesediștii rusofili moldoveni cu "ceilalți", mai pro-europeni. Dar sunt ceva mai aproape.

La o aruncătură de băț, vecini ai noștri și cândva chiar co-naționali, sunt ca oamenii ăia amărați cărora li se iau interviuri răutăcioase pe YouTube, să aibă prostimea de la noi la cine să arate cu degetul și să zică "uite, ăștia sunt chiar mai proști ca mine". Dar sunt și olecuță de rude, suficient cât să le vrei binele. Nu la fel de bine cum îți e ție, desigur, dar ceva mai bine. Gen, nu ultimul model de iPhone, dar măcar să treacă la un Xiaomi de buget în loc de telefon cu butoane.

Și pe de o parte te afectează. Vecinii noștri, cum spuneam, cu care avem legături diplomatice, economice, culturale și istorice, sunt puși în fața unei decizii cu un impact profund asupra viitorului. Un soi de brexit la scăricică. Nici geopolitic nu poți trece cu vederea alegerile lor în cadrul alegerilor și ți-ai dori să iasă cine și ce trebuie măcar ca să își bage unghia în gât șoșoaca și putin. Dar totuși nu te afectează...

Indiferent ce va fi la ei, noi ne vom trezi mâine tot la noi, de partea cealaltă a graniței, față în față cu propriile noastre alegeri. Și când o să iasă pesedeii atunci o să usture cu adevărat.

Atunci e de stat și urmărit sondaje și exit poll-uri cu un morcov în fund, să vezi dacă iese sau intră mai adânc. Nu cum le urmărim la moldoveni, cu un morcov în colțul gurii, ronțăindu-l ca Bugs Bunny.