Star Wars: The Force Awakens

Invitat fiind de un prieten, am fost astăzi la cinema și am văzut faimosul Star Wars: The Force Awakens, noul film din legendara serie creată de George Lucas. Deși nu sunt un fan al seriei Star Wars, nu în mod special, sunt un fan al genului și chiar intenționam să îl văd.

Ca simplu spectator, cu un nivel relativ mediu de cunoștințe despre univers, opinia mea poate că nu valorează foarte mult. Am fost însă suficient de impresionat de film încât să simt nevoia să o exprim chiar și așa.

În primul rând, trebuie să menționez că am fost ușor de îngrijorat de faptul că cele două personaje principale, Rey și Finn, sunt o fată, respectiv un negru. Nu vreau să par nici misogin, nici rasist. Ceea ce mă speria era o potențială abordare "politcally correct", cu o agendă feministă sau de discriminare inversă.

Am fost însă foarte plăcut surprins de faptul că astfel de caracteristici sunt complet irelevante. Am fi putut avea alte două personaje de alt sex sau altă rasă fară a se pierde nimic din mesajul filmului, un lucru demn de apreciat și o veritabilă egalitate. De altfel, cei doi actori sunt mai mult decât simpatici și au reușit să mă cucerească încă de la primele scene.

poster "Star Wars: The Force Awakens"
"Star Wars The Force Awakens Theatrical Poster" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia.

Povestea în sine e iarăși reușită. Deși i se pot găsi și destule defecte, filmul e solid. Nu mi-a înșelat așteptările (ce e drept, nici nu le-am avut foarte ridicate) și a fost fix așa cum trebuie să fie un film Star Wars: distractiv!

Doar personajul negativ, Kylo Ren, urmașul spiritual al lui Darth Vader, e destul de dezamăgitor. E departe de fi înfricoșător sau puternic și, cu riscul de a spoileri puțin, pare destul de emo. În schimb, e destul de interesant, poate mai complex decât Darth Vader din trilogia originală, și are potențial.

Altfel m-am simțit bine. Star Wars: The Force Awakens e genul acela rar de film în care se întâmplă chestii! Apar personaje inedite, se vizitează planete diferite, scenele de acțiune nu sunt repetitive ci foarte diverisificate... Deși are peste 2 ore, nu am simțit deloc că s-ar fi putut renunța la scene sau elimina din poveste, cum a fost cazul la The Hateful Eight.

E prea devreme pentru a putea spune cu certitudine dacă noua trilogie va încheia cu succes povestea personajelor dar un lucru e cert: sunt pe drumul cel bun!