Slow Horses
Slow Horses e unul dintre puținele seriale care au reușit să mă prindă anul acesta. A apărut în 2022, produs pentru Apple TV, și a ajuns deja la cel de-al patrulea sezon, care e în plină desfășurare, și a fost reînnoit deja pentru un al cincilea.
Serialul e un thriller cu spioni britani, dar unul atipic. În locul lui James Bond avem de-a face cu rebuturile de la Slough House. Atunci când un agent al MI5 o dă în bară dar din diverse motive nu poate fi dat afară, e transferat la divizia Slough House, condusă de Jackson Lamb (interpretat magistral de Gary Oldman).
Catalistul e River Cartwright, un agent secret în plină ascensiune, care reușește să o dea epocal în bară în timpul unui exercițiu de securitate. E trimis deci sub tutela lui Lamb, alături de alți agenți ratați, cum ar fi Roddy Ho, un hacker genial dar atât de nesuferit încât nimeni nu vrea să lucreze cu el, Catherine Standish, o fost alcoolică, sau Min Harper, care a uitat un dosar secret în tren.
Nu e însă o comedie, în pofida numeroaselor scene amuzante, cât e un thriller de spionaj plauzibil. River e un agent competent, chiar dacă puțin impulsiv, suplu și prezentabil, dar nu e un fotomodel suav împachetat cu mușchi. Aleargă, se bate... dar și primește bătaie. Nu e scos din filme, ci e desprins practic din realitate.
În centrul atenției e însă Jackson Lamb. Un fost agent de top, legendar aproape, alege practic să se pensioneze și să frece menta din postura de șef al Slough House. Nearanjat, cu părul nespălat, nesimțit și fan al flatulențelor, pare un James Bond alcoolic, ce a încetat să mai dea doi bani pe... orice. Dar în spatele aparențelor se ascunde în continuare un spion genial încât nici nu știi dacă adoptă intenționat acele maniere pentru a-și pune adversarii în offside sau dacă doar profită de faptul că e subestimat.
James Bond care bate un minion cu mâinile goale? Fumat, am văzut în zeci de filme. Jackson Lamb trăgând vânturi ca să impună în fața adversarilor? De prețuit.
Dincolo de personajele remarcabile avem și povești bune de spionaj, filmate și regizate ca la carte. Sezoanele sunt scurte, de câte șase episoade, și reușesc să prezinte la fix un complot misterios fără a tărăgăna inutil povestea dar cu suficient timp pentru a-ți prezenta și personajele și istoria lor.
Bonus, sezoanele sunt de sine stătătoare și nu vin cu cliffhangere enervante. Dacă ți-a plăcut primul, o să vrei să le vezi și pe celelalte. Nu ți-a plăcut? Sunt doar 6 episoade de 40-50 de minute, le vezi, descoperi cum se rezolvă situația și treci la altă serie.