Seria "Magic Cleaning" a lui Marie Kondo

Seria "Magic Cleaning" a lui Marie Kondo

De când cu serialul de pe Netflix Tidying Up, simpatica Marie Kondo pare să fi devenit populară și la noi. Tânăra japoneză e consultant în domeniul curățeniei, pasiuneai ei de o viață, și ajută oamenii de pretutindeni să își facă și să păstreze ordine în casă, folosind un sistem inventat de ea însăși și explicat în cele două cărți din seria Magic Cleaning: The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing și Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up, care este o completare a primei, aprofundând anumite concepte mai greu de înțeles.

coperta "The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing"
sursa imaginii: Goodreads

Metoda lui Marie Kondo e simplă dar are la bază un set de valori mai rar promovate, ceea ce face ca lectura cărților să te ajute să le înțelegi mai bine, prin modul repetitiv și exemplificativ prin care sunt prezentate.

Secretul e simplu: păstrează doar lucruri de care ai cu adevărat nevoie și/sau care îți plac, apoi asigură-te că fiecare are locul lui bine-definit, unde se întoarce după fiecare utilizare. Dar pe cât de simple sunt aceste concepte, pe atât de dificile sunt de pus în practică dacă ne înțelegi pe deplin.

Departe de a fi un soi de tratate de filozofie mascată, cele două cărți conțin și sfaturi practice și idei despre modul în care îți poți aranja și depozita hainele. Plierea hainelor are propriile capitole, după categorie, cu instrucțiuni atât scrise, cât și sub formă de desene schematice, precum și explicații logice despre avantajele acestora. De exemplu, recomandarea de a ține hainele așezate în picioare evită atât situațiile în care hainele de dedesubt sunt ignorate, nefiind ușor accesibile, dar și cea în care sunt strivite de cele de deasupra lor, afectând calitatea materialelor.

coperta "Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up"
sursa imaginii: Goodreads

Deși nu am putut pune în practică toate sfaturile din motive obiective, pe unele le-am implementat cu succes. Șosetele mele sunt acum organizate în mini-compartimente ce îmi permit să le depozite în picioare, făcute rolă. Nu doar că îmi este incredibil de ușor să găsesc o pereche, dar stocarea lor sub formă de rolă chiar le păstrează mult mai bine calitatea și elasticitatea materialului.

În plus, cartea în sine e simpatică. Presărate cu multe anecdote și exemple reale, extrase nu doar de-a lungul carieriei lui Marie Kondo, dar și din copilăria ei, e o carte pe care o poți citi cu plăcere. Nu e plictisitoare iar povestioarele incluse au farmec și sunt relevante. E însă și o carte care să te ajute să îți pui viața în ordine, la propriu? Depinde.

Privite rațional, toate sfaturile oferite sunt logice, oscilând între lucruri de bun-simț, dar pe care nu toate lumea le posedă, și idei parcă rupte din tratate de filozofie stoică. Dacă ignori toată partea de marketing intenționat sau neinteționat, rămâi cu un set de noțiuni practice. Secretul este să nu o supra-estimezi.

În jurul metodei "Marikon" a fost creat un val de entuziasm nesănătos. Sfaturile ei sunt promovate adesea de media, nu direct de autoare, ca fiind mai mult decât trucuri și sfaturi legate de curățenie ci ceva din categoria self-help, capabile să îți schimbe viața.

E drept, sunt mai profunde decât par. Faimosul criteriu, "sparking joy", e chiar unul solid. E în detrimentul tău să strângi, de exemplu, zeci de haine învechite și chiar rupte, fără să te lege vreo aminte specială de ele sau să fie din cale afară de comfortabile. Să păstrezi doar haine care îți plac cu adevărat, fără a deveni un hoarder incapabil de a se se debara de vechituri de teamă ca "nu cumva să ai nevoie de ele într-o zi" e mult mai dăunător pentru psihic și stima de sine decât ar părea. Deci da, din anumite puncte de vedere, dacă urmezi sfaturile lui Marie Kondo nu doar mai bine organizat, ci și mai fericit.

În același timp, e bine să ne controlăm așteptările. Cartea în sine nu e magică, nu îți va schimba peste noapte viața. Aș spune că e un modă trecătoare, dar una plină de substanță. Recomand deci ambele cărți, The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing și Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up, atâta timp cât vă controlați așteptările și nu vă așteptați la ceva uluitor.