"S"-ul din STB vine de la Suferință
De când primarul din 4 a avut nesăbuita idee de a reamenaja intersecția de la Eroii Revoluției, am fost complet bulversați la capitolul "transport public". Mă bucur doar că lucrăm de acasă și că am evitat naveta zilnică, altfel ne-am fi lovit de complicații majore.
Mișcarea, pe care habar nu am cine a cerut-o sau dorit-o, s-a soldat cu desființarea temporară a liniei de tramvai 25 și cu decapitarea linei 7, care acum face practic doar un mini-tur până la Șura Mare / zona metrou Eroii Revoluției. Singurul lucru bun care s-a ales din tot acest fiasco a fost (re?)introducerea linei 12, care leagă Gara Progresul de Gara Basarab (și Gara de Nord, prin proximitate).
Inițial traseul liniei 12 trecea prin Rahova, apoi a fost mutat înapoi pe Șoseaua Giurgiului / Eroii Revoluției, păstrând însă cele două gări pe post de capete de traseu.
În ceea ce mă privește, tramvaiul 12 a fost mai mult decât bine-venit, permițându-mi să am o linie directă de acasă până la gară. Drept urmare, ieri (sâmbătă, 7 octombrie), am refuzat oferta a de fi luat cu mașina de la gară după ce m-aș fi întors din vizita de la părinți. Nu aveam bagaje grele iar stația lui 12 e aproape. O decizie nesăbuită, mai nesăbuită chiar decât haotizarea intersecției de la Eroii Revoluției.
După ce am așteptat aproape 30 de minute în stație, am descoperit complet accidental că tramvaiul 12 nu mai circulă în weekend, tot datorită minunatelor lucrări ale primăriei. Mă bucur doar că am fost atât de plictisit încât am început să mă uit pe literalmente pe pereți și am observat acel afiș, altfel probabil aș fi așteptat și acum în stație.
Am căutat ulterior detalii pe site-ul STB și le-am găsit, într-un final, îngropate undeva pe pagina 3 a arhivei de știri. Dragă Societate de Transport București, înțeleg că stai prost cu banii, așa că uite câteva idei gratis pentru a evita astfel de situații pe viitor.
1. Fă aplicația Info TB mai clară
Am verificat aplicația Info TB, care chiar e utilă și funcționează, ca să fim corecți. Dacă linia 12 era suspendată în ziua respectivă, când am verificat, în locul acelei liniuțe ar fi putut apărea un mesaj mai clar: nu circulă astăzi.
Nu vorbim de altă culoare, link cu detalii și alte cerințe potențial complicate. Nu, o simplă schimbare de text: "-" cu "nu circulă". O fi oare posibil sau e prea complicat?
2. Toate modificările în curs de circulație să fie vizibile pe site
Eu înțeleg că s-a anunțat pe site acum ceva vreme că în weekend-uri nu circulă linia 12 (alături de alte modificări). Dar de ce au dispărut de pe prima pagină?
De ce a trebuit să le caut prin arhive?
Dacă un traseu e impactat atunci acest lucru ar trebui să fie clar anunțat și marcat pe site, de fiecare dată când intri. Nu toată lumea circulă zilnic ca să fie la curent cu ultimele bulibășeli.
3. Afișele lipite în stații să fie vizibile și marcate strident
Nu un afiș lipit undeva în spatele băncilor, într-unul dintre capetele stațiilor, unde nu îl vede lumea.
Ar trebui prevăzut un avizier sub fiecare stâlp care conține numele stației și lista de mijloace de circulație. E vreun tramvai, troleibuz sau autobuz care circulă de obicei pe acolo și are modificări de traseu? Pus acolo afiș, să fie clar pentru toată lumea.
4. Un pic de omenie de la angajați
Mă număr printre cei care cred că meseria de vatman sau șofer de autobuz nu e ușoară. Am văzut de multe ori cum sunt agresați aiurea de călători, care au impresia că mașinile care blochează benzile și lipsa de vehicule pe traseu e cumva vina șoferilor, nu a conducerii.
Înțeleg că poate fi stresant, că e o meserie grea, dar teoretic ești acolo în slujba călătorilor. Iar dacă tu, ca vatman pe tramvaiul 44, vezi că ești la un capăt de linie unde circulă doar două tramvaie (44 și 12) și sunt unii călători care nu urcă în travmai și continuă să aștepte, urlă și tu la ei, preventiv, și zi-le că 12 nu mai circulă, ca să nu stea acolo ca proștii. Măcar când ești la capăt de stație iar călătorii sunt aproape de cabină.
Măcar atât.
Un motiv în plus pentru care am început să alerg unde mai am treabă, când îmi permite situația. Nu mai trebuie să am de-a face cu transportul publoc.