Reconversie profesională

Reconversie profesională
Photo by Tine Ivanič / Unsplash

Mihai avea 19 ani și de șase luni lucra la un depozit. Se trezea cu noaptea în cap, încărca zilnic tone de marfă iar când ajungea acasă era prea obosit să mai facă altceva. Unde mai pui că nici banii nu erau cine știe ce. Iar muncă grea pe bani puțini nu era un plan de viitor bun. Așa că Mihai decise că e momentul pentru o reconversie profesională.

Nu vroia să se facă livrator sau chelner, deși auzise că se poate câștiga bine. Părea prea mult de muncă iar el dorea să scape de efortul fizic. Nu, își dorea o slujbă de birou dar în același timp nu ar fi dorit nici să se înhame la o facultate ca să iasă avocat, inginer sau altceva similar. Avea un plan mai bun.

Mihai vroia să se facă IT-ist. Din ce auzise, nu îți trebuie școală, muncești de acasă și câștigi mii de euro pe lună. Singurul minus era că nu se gândise mai devreme la asta. Așa că se apucă să întrebe pe grupuri de Facebook, pe reddit, pe forumuri și pe oriunde apuca o întrebare simplă dar crucială: "cum devin programator?"

"Salutare! Aș vrea să mă fac un lucrător în IT. Am mai lucrat pe depozit dar salariul e slab și munca nasoală. Aveți ceva tutoriale sau sfaturi despre cum aș putea face asta?"

Majoritatea răspunsurilor fie îl luau peste picior, fie nu le putea înțelege, fie îl puneau să se înscrie la cursuri plătite cu miros de țeapă. Dar într-un final a reușit să primească de un samaritan internautic bine-voitor niște clipuri pe YouTube care păreau să aibă ceva sens.

Așa că Mihai se apucă să studieze. Se întorcea de la muncă, își punea o cafea și în loc să se munce făcea exerciții de HTML & CSS. Avea chiar și profil de GitHub!

După șase luni începu să se simtă suficient de încrezător cât să aplice pe poziții de Internship sau entry level. Și în doar câteva săptămâni reuși să primească o poziție de junior la o firmă de outsourcing. Gata cu trezitul cu noaptea în cap, gata cu căratul... și câștiga deja mai mult ca la vechiul job!

A fost mai greu la început, până a început să prindă șpilul. A mai dat din coate, a mai improvizat, s-a mai făcut că plouă și în vreo 5-10 ani a ieșit un programator acceptabil din el. Iar pe măsură ce îi creștea vechimea, i se mărea și salariul. Cel puțin la început.

Mihai nu era nici primul, nici ultimul tânăr ademenit de mirajul IT-ului. Ca ciupercile peste noapte, mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de amatori de un salariu bun pe muncă lejeră au început să se reprofileze. Când a ajuns la 40 de ani a constatat cu îngrijorare că salariul său nu doar că nu mai crescuse de mult dar începuse chiar să scadă drastic. Erau mult prea mulți programatori pe piață.

Nu îi priise nici munca de birou. Pe vremuri era suplu, atletic chiar. Putea lua un sac de ciment pe umăr să îl încarce singur în camion. Acum... brațele-i odată vânjoase erau acum niște bețișoare lipsite de vlagă. Burta îi cuprindea mijlocul ca într-o îmbrățișare de care nu știa cum să scape iar spatele său era adus și bântuit de dureri de coloană.

Privi cu îngrijorare spre viitor. Deși nu era încă bătrân, ajunsese la o vârstă de mijloc. În câțiva ani urma să fie prea târziu pentru el și nu dorea să ajungă un bătrân cocârjat de munca de birou, plătit cu bani puțini.

Auzise însă că munca de lucrător în depozit devenise foarte, foarte bine plătită. Cu grosul tineretului băgat în IT sau lipit cu ochii de ecrane, nu prea mai avea cine să care. Puținii amatori nu aveau condiția fizică necesară așa că ceea ce era odată muncă de jos devenise în timp o carieră atractivă.

Pentru a doua oară în viața lui, Mihai luă în calcul o reconversie profesională.

"Salutare! Aș vrea să mă fac un lucrător la depozit. Am mai lucrat în tinerețe dar de câțiva ani sunt în IT, salariul e slab și munca nasoală. Aveți ceva tutoriale sau sfaturi despre cum aș putea face asta?"