Pentru ce au murit oameni la Revoluție

Pentru ce au murit oameni la Revoluție

Oficial locuiesc în sectorul 5, pe teritoriul incendiarului Piedone, dar fix la margine, deci practic îmi fac veacul mai mult prin sectorul 4, cel bântuit de clanul Băluță.

Anul trecut, dom' primar s-a apucat să reamenajeze intersecția de la Eroii Revoluției și ne-a dat peste cap complet partea de transport public. Pentru o cauză bună, chipurile, de a rezolva problema traficului din zonă. Și uite așa ne-am ales cu o bizarerie de metal în mijlocul intersecției.

Să începem prin a Cezarului ce-i al Cezarului, ca să nu fiu un hater gratuit, și să începem cu lucrurile bune. Noua stație are legătură directă și subterană cu metroul, ceea ce simplifică enorm viața celor care combinau cele două mijloace de transport, iar pasajul e dotat cu o toaletă publică și permite să traversezi intersecția (de la Eroii Revoluției la Cimitirul Bellu) fără să mai aștepți la treceri de pietoni.

Un lucru bun și de apreciat. Restul? Numai tâmpenii!

Cum arăta înainte traficul pentru tramvaie? Exista o stație în zona City Mall, lângă o trecere de pietoni, și încă o stație lângă Eroii Revoluție, lângă o altă trecere de pietoni, iar la mijloc se schimba macazul între liniile 7/25 și 1/10/19.

Cum arată acum traficul pentru tramvaie? Opresc în continuare în zona City Mall, pentru că trecere de pietoni, doar că nu mai coboară călători, se merge în stația nouă unde se poate schimba macazul, apoi se oprește iar la Eroii Revoluției, pentru că trecere de pietoni. Poate nu mă duce pe mine capul doar că nu prea văd unde e "fluidizarea".

Dar să trecem peste. Admit că e totuși o șansă să vorbesc prostii și traficul să fie mai eficient. Nu pare dar recunosc că nu mă pricep. Mă pricep, în schimb, la a circula cu transportul public.

Să mergi cu transportul public a ajuns ceva rușinoș pentru multă lume. E asociat cu sărăcia, clasa de joc, lipsa de resurse. Motiv pentru care mulți oameni cum avansează un pic pe scara socială, cum fug de el ca dracul de tămâie. Cred însă că ar trebui să fie interzis prin lege, prin pedeapsă cu închisoare și biciuire în public dacă te apuci să faci mega-stații de tramvai fără să circuli cu el. Pentru că numai imbecili care nu au așteptat în viața lor într-o stație de autobuz, tramvai sau troleibuz puteau să aprobe porcăria de la Eroii Revoluției.

Vedeți piciorul meu în poză? E micuț și încearcă să se ascundă de umbră într-o stație care în plin cod roșu de caniculă e complet inutilă.

Cel fel de idiot masochist sparge milioane de euro pe mega-măgăoia de oțel care deservește 5 linii de tramvai (din ce știu) și nu oferă niște lucruri de bază pentru o stație:

  • protecție împotriva vântului
  • protecția împotriva soarelui
  • protecția împotriva ploii
  • banchete pe care să poți aștepta

Cum, mă, să faci kitsch-ul ăla oribil, să te lauzi cu asta, să nu oferi lucrurile acelea de bază și să te mai și voteze lumea după? Într-adevăr, majoritatea nu existau nici în vechile stații desființate, dar acelea erau niște refugii improvizate pe șoșea, nu balauri cu ifose de opere de arhitectură planificate.

Ca să fie treaba și mai faină, în poza de mai jos se vede ieșirea de pe partea cu cimitirul Bellu.

Nu mă ajută așa bine unghiul dar sper că se poate observa cum e aproape lipită de zid. Ieșirea se face într-o singură direcție, spre cimitir. Dacă vrei să o iei spre parcul Carol, atunci fie mergi pe marginea șoselei și speri să nu te calce sau înjure mașinile, fie te strecori prin spațiul îngust dintre măgăoaie și zid. Cât de îngust?

Două persoane suple se pot strecura una pe lângă alta, dacă se lipsesc fiecare de perete. Un părinte cu un cărucior după el, o persoană în scaun cu rotile sau una supraponderală? "Ghinion", ca să îl cităm pe Iohannis.

Da nu-i nimic, a furat dar a și făcut... porcăria de la Eroii Revoluției. La fel cum a "făcut" și renovarea Parcului Copiilor, un parc care chiar arăta frumos și vesel, și care acum e mai steril ca o sticlă de clor.

Iar lumea continuă să îl voteze. Pentru că de asta au murit oameni la Revoluției, să înlocuiască incompetenți votați la mișto cu incompetenți votați la mișto.