Over the Garden Wall

Ca la pomul lăudat, nici la filmul lăudat nu e recomandat să te duci cu așteptări foarte mari. Dacă ieri am fost dezamăgit de The Revenant, o altă serie aclamată, Over the Garden Wall, a avut efectul opus și mi-a întrecut cu mult așteptările.

Creată pentru Cartoon Network de către Patrick McHale, care a lucrat înainte la The Marvelous Misadventures of Flapjack și la ultra-cunoscuta serie Adventure Time, Over the Garden Wall este o mini-serie de 10 episoade a câte 10 minute fiecare.

poster "Over the Garden Wall"
"Over the Garden Wall poster" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia.

Wirt (cu vocea lui Elijah Wood) și Greg (Colin Dean) sunt doi frați vitregi pierduți într-o pădure fantastică, bântuită de o misterioasă și sinistră bestie.

Superbă din punct de vedere grafic și cu un stil aparte, seria iese în evidență prin poveste. Lucrurile nu sunt ceea ce par iar noi amănunte sunt dezvăluite treptat, într-un format aproape episodic. Presărat pe alocuri cu câteva cântecele foarte simpatice, Over the Garden Wall fascinează rapid privitorul, iar atmosfera adesea întunecată și chiar sinistră, combinată cu un univers fantastic și uneori colorat, reușesc să transforme acest mini-serial de animație într-unul pentru toate vârstele.

E un lucru foarte încurajator. Dacă serialele animate destinate exclusiv adulților au reușit să își pună amprenta și să conțină un număr foarte sănătos de titluri foarte, foarte reușite, celelalte genuri au părut ceva mai ignorate. Mă bucură însă să descopăr că ceva precum Over the Garden Wall a reușit să vadă lumina zilei, în condițiile în care nu e ceva foarte comercial.

Era timpul ca industria să realizeze că poți face un serial pentru tineri fără să fie stupid și infantil și că poți capta un public mai în vârstă printr-o poveste frumoasă și universală, nu numai prin glumițe pline de inuendo, pe care să le prindă doar adulții.

Aștept cu nerăbdare următoarea producție similară. Cine știe, poate că bătrânul Cartoon Network va reveni la gloria de odinioară dacă o ține tot așa.