On Writing Well: The Classic Guide to Writing Nonfiction - de William Zinsser
Obișnuiam să cred în superioritatea scrierii naturale, în care lași cuvintele să curgă de la sine, devenind un simplu scrib, și că simplul gest al editării unui text dincolo de ocazionalele scăpări gramaticale, îi știrbește valoarea literară. William Zinsser mi-a arătat că mă înșel și că în spatele actului de a scrie e mai mult decât aspectul artistic. Cartea sa, On Writing Well: The Classic Guide to Writing Nonfiction, mi-a remintit că pentru a ajunge departe este necesar să combini talentul cu practica.
sursa imaginii: Goodreads
Nu trebuie să fii pasionat de citit pentru a aprecia un text bine scris. Un articol informativ, instrucțiuni de ambalare clare, un editorial emoționant sau chiar un email a cărui lectură nu inspiră nici plictis, nici frustrare, toate pot beneficia de mâna unui scriitor priceput. Dincolo de talent și pasiune există reguli simple pe care oricine le poate urma pentru a se exprima mai limpede, mai puternic și mai corect. E drept, varianta în engleză a cărții are un efect limitat asupra textelor în română, dar grosul ideilor sunt universale, valoarea lor nu se pierde prin traducere.
Americanii au o vorbă, those who can't do, teach, dar William Zinsser e excepția. Motivul pentru care sfaturile din carte își ating ținta este că a fost nu doar un jurnalist, scriitor și critic literar renumit, ci și profesor. Predând cursuri despre scris în numeroase școli, inclusiv la prestigiosul colegiu Yale, te îndrumă așa cum numai un pedagog cu experiență o poate face. Fiecare sfat sau regulă îmbină teoria cu practica. Zinsser nu se rezumă la a oferi pasaje pe care le consideră exemplificative pentru ideea pe care dorește să o prezinte, ci și explică de ce le-a ales.
Textele exemplu sunt disecate ca de un chirurg. Afli motivele pentru care a fost ales un termen anume, cum s-a decis formularea și lungimea unei fraze sau care e logica din spatele ordonării unui articol în paragrafe. Totul se face într-un mod care nu strivește corola de minuni a lumii. Adoima unui ceas elvețian, un text devine chiar mai impresionant atunci când vezi fiecare rotiță, ajungi să apreciezi și efortul depus de ceasornicar, nu doar eleganța accesoriului.
Exemplele sale acoperă o gamă variată de subiecte, cum ar fi articole de ziar, fragmente biografice sau instrucțiuni. Zinsser explică de ce alocuțiunea lui Abraham Lincoln este puternică apoi rescrie discursul de început de an școlar al unui director sau email-urile trimise de profesori către părinți. Rețeta e folosită în cadrul fiecărui capitol: uite cum ar trebui să procedezi, uite exemple de așa-da și așa-nu, uite cum te-ar putea ajuta în scrierile tale, indiferent de ce subiect alegi.
A fost suficient să trec de prima jumătate din carte ca să încep să îi simt efectele. M-am surprins analizând articole pe care le consideram reușite, realizând apoi de ce îmi plac. Gândurile îmi fugeau la capitolele din ghid: paragrafele acestea urmează un fir narativ ordonat, propozițiile acestea sunt clare, termenii aceștia sunt înțelept aleși. Înțelegeam.
Nu îmi fac iluzii că am devenit peste noapte critic literar sau niscaiva editor competent, dar în ceea ce mă privește On Writing Well: The Classic Guide to Writing Nonfiction și-a atins scopul. Nu știu dacă voi fi vreodată un scriitor bun dar știu ce trebuie făcut pentru fi unul mai bun. Lui William Zinnser și ghidului său trebuie să le mulțumesc pentru asta.