Noile filme Dune sunt proaste

Noile filme Dune sunt proaste
Photo by Thomas Park / Unsplash

În 2021 am văzut și am fost dezamăgit de prima parte din remake-ul Dune (sau noua adaptare?)

Scriam atunci pe Facebook, spre oprobiul multora:

Văzuși Dune. O adaptare acceptabilă a romanului, impresionantă vizual, dar un film SF slab spre mediocru... Păcat, dacă nu știi detaliile din carte, povestea din varianta asta e la nivelul unui film de categoria B. Măcar nu e petardă care să distrugă reputația universului, poate vom avea parte de un serial stil GoT la un moment dat. Doar așa cred că i s-ar putea face dreptate.

Mulți spuneau că e nevoie să vezi și partea a II-a ca să îl poți aprecia cu adevărat. Ei bine, acum că am văzut-o și pe aceea, vai... e chiar mai prost!

Nu o să mă alătur hater-ilor care critică filmul pentru că ar fi prea woke sau alte chichițe de genul. Nu, nu am nici o problemă reală cu actorii din film. Pur și simplu cele două adaptări sunt slabe.

"Dune" e o serie superbă care a reușit să mă delecteze prin câteva puncte cheie. În primul rând a fost explorarea universului din Dune: cine erau surorile Bene Gesserit, ce urmăreau ele, ce erau mentații, care era cultura fremenilor, și așa mai departe.

În al doilea rând, au fost intrigile politice. Conflictele dintre casele nobile, mașinațiunile tuturor părților implicate în conflict, revelațiile care erau dezvăluite sau modul în care religia influența lumea.

În al treilea dar nu în ultimul rând, Dune l-a avut pe Paul "Muad'Dib" Atreides, Lisan al Gaib-ul fremenilor și un veritabil super-luptător dotat cu preștiință.

Ce mi-au oferit filmele? Deșert, multe forme fără fond și o poveste care părea a fi un simplu pretext pentru a afișa scene din deșert, lupte stupide și alte porcării tipic hollywoodiene.

Îmi aduc aminte și acum cât de fascinat am fost de ideea luptelor din Dune. Scuturile personale făceau imposibile atacurile clasice, bazate pe viteză, cum ar fi gloanțele sau alte proiectile, sau o lovitură puternică de sabie. Nu, în universul Dune luptele erau mai mult dansuri strategice, prin care răzbăteai doar dacă îți contracari oponentul cu eleganță, strecurând lent o lamă prin el, cât să poți trece de scut. Am avut parte de așa ceva în film. Nu?

Detaliile universului? Religiile inventate de Bene Gesserit, obiceiurile și conspirațiile lor? Eh, niște mici scene cu niște femei îmbrăcate misterios. Mentații și ceea ce îi făcea speciali? Oameni îmbrăcați caraghios. Fremenii și cultura lor? Niște arabi standard.

Înțeleg cum cineva care cunoaște și iubește universul poate privi acele schelet rudimentar oferit de Villeneuve și să completeze detaliile lipsă dar unul care nu știe despre ce e vorba? Nu va înțeleg nimic.

Mai bine citiți cărțile sau vă uitați la un film S.F. care nu se ia la fel de mult în serios.