My people

My people
Photo by Duy Pham / Unsplash

Faimosul scriitor Mark Twain, despre care se știe că era un mare iubitor de pisici, ar fi avut o vorbă:

When a man loves cats, I am his friend and comrade, without further introduction.

În traducere liberă, dacă o persoană iubește pisicile, sunt prietenul și camaradul său, fără să fie necesară altă introducere.

Dincolo de fascinația aproape universală pentru bestiile pufoase care sunt pisicile, Mark Twain are dreptate pe mai multe nivele. Există anumite lucruri care sunt mai bune decât orice carte de vizită și un indicator de încredere cu privire la caracterul unei persoane.

Nu e o regulă perfectă, desigur. E suficient să intri pe grupurile de Facebook de cuțofili și pisicofili ca să zdrobești orice iluzie că ar fi toți persoane bune sau măcar sănătoase la cap. Dar în același timp, toate persoanele care îmi sunt dragi și de care sunt foarte apropiat, iubesc animalele, deci e și o parte de adevăr acolo.

Un alt lucru care conectează instant oamenii e un hobby comun. În cazul meu: alergatul. E greu să nu faci cunoștință cu un alt alergător și să nu simți instant un sentiment de camaraderie.

După fiecare alergare, când termin antrenamentul iar ceasul se sincronizează automat cu contul de Strava, verific și ultimele activități din feed. Oameni pe care nu îi cunosc, cu mici excepții, dar care, asemeni mie, și-au sacrificat din timp și în loc să doarmă la ora respectivă au ieșit și au înfruntat vremea de afară.

E greu să nu te simți conectat cu altă persoană care știe prin ce treci și care dispune de caracterul necesar pentru a face astfel de sacrificii.

E motivul pentru care anumite lucruri ne conectează instant, cum o făcea Nokia pe vremuri. Te uiți la străinul din fața ta și un mic detaliu, cum ar fi faptul că e tot alergător sau că îi plac pisicile, deschide brusc un univers de posibilități și nu mai e "străin". Poate nici chiar prieten dar când știi ce implică o pasiune comună ai adesea o scurtătură către caracterul celuilalt.