Mult upgrade pentru nimic

Mult upgrade pentru nimic

Acum mai bine de un an, scriam despre plăcerea de a avea un blog. Printre motivele enunțate acolo era și unul mai tehnic: plăcerea de a meșteșugi la un site.

Se știe doar că bărbaților le place să meșterească. Unii încep cu bicicleta și sfârșesc cu mașina, alții fac un mic detur și ajung să meșterească biți, cu un mouse și o tastatură pe post de chei, patent și șurubelniță. Dar dacă uneltele și pacientul pot diferi, plăcerea e universală.

Ce face un om normal sâmbătă seara, pe la 22:30? E probabil într-un bar, se distrează undeva cu prietenii sau are parte de o seară romantică alături de persoana iubită. Sau se poate gândi "Hmm, a apărut o nouă versiune de Ghost, ia să fac eu update blog-ului" (notă: Ghost este [engine-ul de blog pe care îl folosesc].(https://blog.bogdanbucur.eu/blogging-pe-platforma-ghost/)

Trebuie să menționeză că pe cât de mult îmi place să scriu un post cu Ghost, pe atât de mult îmi displace să îi fac upgrade. Fiecare tentativă s-a soldat cu mulți peri fie albiți prematur, fie smulși de-a dreptul, iar udate-ul din seara aceasta nu a făcut abatere de la regulă.

Bineînțeles, de vină am fost eu și neatenția mea. Odată ce am recitit instrucțiunile și am purces la treabă cu grijă și băgare de seamă, s-a întâmplat și minunea: șaptele a devenit nouă iar acum blogul rulează fin pe Ghost 0.9.0. Cu ce afectează asta concret un cititor? Păi... cu nimic.

ghost 0.9.0
numărul acela de versiune m-a costat o oră din viață

Dacă tot m-am apucat de meșterit parcă ar fi mers și să îi instalez un certificat SSL, tot sunt oferite gratuit prin Let's Encrypt. Știam deja cum se instalează unul pentru un site static după ce adăugasem un astfel de certificat pentru un proiect diferit, un site-uleț care îți spune cât mai e până la următoarea zi liberă, proces bine documentat pe celălalt blog.

Dar una e un site static, una e un site dinamic bazat pe NodeJS, servit printr-un proxy, mai ales când nici nu înțelegi exact cum funcționează lucrurile. Însă după încă 30 de minute am făcut-o și pe asta. Victorie, acum blogul are lăcățel.

Cu ce afectează asta un cititor al blogului? Păi... concret cu nimic.

blogul apare în bara de adrese cu o conexiune securizată
magica iconiță verde cu lăcățelul m-a mai costat încă 30 de minute

Am început pe la 22:30 sămbătă și am terminat pe la ora 00:30. Cu ce m-am ales? Cu o versiune nouă de blog, conexiune securizată pentru el și mult downtime semnalat cu exasperant de multă promptitudine de New Relic.

alerte New Relic
da, New Relic, știu că sunt picate, eu am stricat ambele bloguri...