Modificare de 1 minut
E o problemă la site, mi se atrage atenția. Când ai patru browsere mari, două sisteme de operare majore pe desktop și o sumedenie de bătăi de cap pe Android și iOS, e o veste bună dacă ai doar o problemă.
În cazul de față, nu era grav. Am aruncat o privire și am intuit instant ce trebuia să fac. Era o modificare de 1 minut.
.clasa_css {
width: 50%;
}
3 rânduri, o mână de caractere și genul de corectură care îi face pe unii să se întrebe pentru ce plătesc atât de mult un programator, ignorând faptul că valoarea constă în a ști unde să dai cu ciocanul și nu în lovituri, precum în bancul cu mecanicul.
Ca orice modificare făcută ca la carte, trebuie întâi testată. Și cum sunt un programator modern, cu metode moderne, acest lucru înseamnă că trebuie să trec prin ditamai procesul de compilare. Ca un câine de pază scriptul veghează pe fundal, verifică dacă s-au modificat fișierele țintă și generează el automat varianta nouă a codului. Băiat bun acest npm run watch
, doar că te costă timp...
Trec secundele bune necesare unei compilări, dai refresh și mai aștepți alte câteva secunde pentru a verifica. Fiind în perioada de dezvoltare nimic nu e permanent, totul se schimbă iar noțiunea de cache dispare. Fiecare refresh redescarcă de la zero sumedenia de componente necesare.
Odată verificat tot, e timpul să împărtășești modificarea ta și cu restul lumii. Pentru a evita bătăi de cap implicate de procesul de merge, cel care are loc atunci când îmbini modificările aduse de tine la proiecte cu modificările făcute de ceilalți membri ai echipei, dai un pull pe serverul de git.
Ce înseamnă asta? Că undeva, în magicul norișor virtual, există o versiune oficială a proiectului. De fiecare dată când un programator aduce o contribuție, în teorie stabilă și corectă, în practică stricată și generatoare de noi bătăi de cap, versiunea oficială e pusă la zi.
Tu, ca un bun colaborator, ceri serverului cea mai proaspătă versiune cu un pull, după care transmiți modificările tale cu un push.
În practică, apeși pe un buton, aștepți să răspundă serverul și te holbezi la un ecran de loading, rugându-te la Dumnezeul Git-ului să nu ai conflict, după care selectezi fișierul modificat de tine, scrii un mesaj succint care să descrie modificarea într-un mod cât mai descriptiv și util (adică "bugfix"), și apeși pe alt buton, te rogi iar să nu ai conflict, aștepți să răspundă serverul și te holbezi la un ecran de loading.
În tot acest timp ești asaltat și întrerupt din 'enșpe direcții de 'țâșpe persoane pe Slack, pe diverse canale sau în mesaje private, pe mail, pe Hangouts sau chiar și prin viu grai, de la biroul de lângă. Cu puțin noroc, mai poți primi și notificări prin Facebook Messenger, WhatsApp sau clasicile SMS-uri, căci hei, atenția e ieftină în ziua de azi...
Iar tu te simți ca un Superman pentru ții în minte simultan ițele mai multor probleme, făcându-le praf și pulbere pe toate, tot simultan.
Privești din nou realizarea ta:
.clasa_css {
width: 50%;
}
Ești mândru. Tragi cardul pe Trello, completezi pe Jira, anunți pe Hangouts, anunți pe Slack, dai mail-uri sau tot ce mai e necesar după care deschizi șampania! Au trecut vreo 15 minute și modificarea de 1 minut e în sfârșit gata. E timpul să iei o pauză!