Massmedia obiectiva si protestele din Guatemala

In timpul unei raite pe 9Gag, am descoperit urmatoarea imagine:

Guatemala protests

(sursa 9Gag)

O stire de pe Reuters, sursa mult mai credibila din punct de vedere jurnalistic, confirma aceste fapte.

Pe de o parte mi se parut o veste foarte buna. In ultimii ani au avut din ce in ce mai multe proteste in lume. Oamenii sunt din ce in ce mai revoltati si nu mai sunt dispusi sa accepte coruptia, mai ales cand accesul liber la informatie, prin Internet, le deschide ochii.

Pe de alta parte, mi se parut uimitor faptul ca pe site-urile romanesti de stiri nu a fost mentionat acest lucru. De televizor nici macar nu se pune problema. In timp ce presa vuieste cu scandalul Rarinca, o penibilitate la fel de mare precum cel al invatoarei fomiste, de oameni care au protestat pasnic si au reusit sa schimbe ceva nu se spune nimic.

Am incercat sa caut pe Google: "Proteste anti-guvernamentale in Guatemala"? Nimic!!!

"Proteste anti-coruptie in Guatemala"? Nimic!!!!

Hai sa incerc cu un termen mult mai generic. "proteste in guatemala"

Nimic! Nada! Zero barat! Niente! Absolut nici o vorbulita pe site-urile mari de stiri. Am cautat in arhivele Hotnews, Adevarul, Realitatea... degeaba.

Nu e insa de mirare. Nu mai exista presa de multa vreme, cel putin nu in Romania. Canalele TV sunt doar medii de manipulare aservite diverselor interese, in general Ponta-Ghita-PSD sau lingaii lui Voiculescu, sau divers catelusi care rod si eu cate un os pe unde pot, facand propaganda fie pro-Rusia, fie pro-UE, fie pro-America. Dar aproape toti aserviti, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Nici cand a fost cazul protestelor din Islanda nu s-a mentionat nimic. Si cand au fost revoltele din Bulgaria, soldate cu asaltul Parlamentului, la noi a fost liniste. Am fost redusi la tacere cu scandaluri fabricate, precum moartea unei vedete de mana a doua sau idiotenii facute de vreun politician idiot, scuzati pleonasmul :)

Le-am batut obrazul parintilor mei acum ceva vreme. Se tot uita pe Antena 3 si Romania TV si le-am atras atentia ca sunt manipulati de niste oameni care vin adesea cu dovezi false sau partinitoare. Mama m-a intrebat pe un ton ironic: "De unde stii? de pe Internet?"

Mai ales de cand cu fiasco-ul actual al alegerilor, cand Ponta a pierdut pe seama "generatiei Facebook", se incearca o manipulare din ce in ce mai intensa a publicului. Ceea ce nu realizeaza insa oamenii e ca noile generatii sunt din ce in ce mai sceptice. Nu, nu vorbesc de Illumati, teorii conspirationiste cu evrei, masoni sau reptilieni. Vorbesc insa de canale de presa care promoveaza doar proteste fabricate politic, precum manifestarile #unitisalvam, dar ignora altele, legitime. Oare de ce?

Cand esti asaltat cu informatii dintr-o mie de locuri si o mie de surse, si cand orice idiot poate inventa stiri false, iar alti idioti le vor crede si le vor promova mai departe, trebuie sa capeti discernamant. Iar noile generatii o fac, sper.

Speranta mea de la viitor e ca oamenii nu se vor mai lasa prostiti. Poate ca atunci cand politicenii (si nu numai) vor realiza ca cetatenii nu mai pot fi pacaliti doar din vorbe, poate ca atunci vor trece si la fapte.

Nu poti decat sa speri