Hodină versus odihnă
Când eram copil și tataie se întorcea acasă de la deal, acolo unde aveam via ce trebuia lucrată și culeasă în fiecare an, și unde a construit cu mâna lui o casă și o baracă, se așeza pe patul cel mare din șopron, cu rol de canapea, să se "hodinească".
Când eram copil mă amuza teribil acest lucru. "Of, ce om simplu de la țară e tataie, nu știe că se spune "odihnă", vai, vai, vai". Acum că sunt adult am realizat cât de mult mă înșelasem.
Odihna e după ce ai mers prea mult prin parc sau ai pierdut timp la coadă la shopping și te-ai întors acasă cu multe bagaje. Odihna e ce faci când te uiți pe Netflix după cele 8 ore de muncă de birou (în care ai muncit concret maxim 4) sau când pornești un joc pe calculator sau consolă. Dacă chiar ai muncit cele 8 ore, sau peste, atunci se cheamă că "zaci". Dar una peste alta, "odihna" e o activitate modernă pentru oameni moderni, de oraș.
Dacă ai stat o zi întreagă la câmp, ai cules via sau ai dat cu sapa, ai amestecat și turnat ciment, ai construit sau sădit ceva cu mânuța ta, atunci la final te "hodinești".
"Hodina" e aia pe care atunci când o faci nu ai unghiile curate, cam asta e diferența. E a oamenilor de la țară, care nu știu de relaxare, nu știu de mindfulness, nu știu de spa sau de Netflix & chill.
E cazul să o respectăm și să nu râdem de ea.