Ghiseul.ro, apogeul tehnologiei

Pe data de 5 februarie 2015 scriam asa:

ma intampina o domnisoara, care imi inmaneaza un pliant despre ghiseul.ro.(...)

Tot ce trebuie sa fac este sa completez un formular, care arata a pliant publicitar, si sa ii dau buletinul sa imi faca o copie.

(...)iti poti face cont pe un site de plati electronice fara sa te duci personal sa ridici username-ul si parola... ducandu-te personal la sediul directiei de taxe si impozite, completand un formular si asteptand sa iti vina parola pe mail in vreo doua zile.

Ieri, pe 25 martie 2015, dupa 50 de zile si dupa ce pierdusem orice speranta, primesc un mail ciudat, ce arata mai degraba a spam trimis de un print nigerian decat a institutie de stat ce iti trimite niste date secrete.

cum primesti parola la ghiseul.ro

Nici nu stiu cu ce sa incep... cu faptul ca subiectul mail-ului este "ghiseu.ro" iar adresa site-ului este "ghiseul.ro"?

Cu faptul ca a sosit de la o adresa de gmail si nu de la o adresa oficiala a directiei de impozite si taxe?

Cu faptul ca mail-ul este gol si nu contine decat o semnatura generata probabil automat si un fisier PDF cu numele credentialeCNP.pdf?

"Credentiale", serios? Nu am nimic cu romgleza dar parca e cam dubios cand vine de la institutie oficiala, intr-un mail oficial...

Cred ca singura alternativa care m-ar fi socat mai mult ar fi fost sa imi dea add pe mess si sa imi dea direct pe chat datele de logare.

Iar datele de logare in sine... mama, mama! Username-ul generat arata a parola super sigura, cu peste 10 caractere, litere mari, litere mici, cifre si nici un pic de logica. Iar parola, PAROLA, elementul cel mai crucial, arata a cod CAPTCHA: 5 litere mari si o cifra.

In fine, te loghezi, schimbi parola, poti schimba si username-ul si problema se rezolva.

Totul culmineaza cu un site super "profesional" de plata a impozitelor online, ghiseul.ro, facut cu jQuery si cu un design desprins parca din template-urile standard cu care venea Dreamweaver pe la inceputul anilor 2000.

Odata ce te loghezi header-ul se dubleaza pentru ca... nu stiu, pentru ca bani publici dati pe un produs de calitate?

Arata de parca ar fi fost codat de vreun indian platit cu 2 dolari pe ora si, in mod aaaaaaabsolut suprinzator, nu este responsive. Cred ca as fi facut infarct daca as fi descoperit ca oamenii aia chiar au luat in calcul si utilizatorii de smartphone.

In rest, ce sa zic? Imagini lipsa, singura obligatie de plata este una de 0.00 RON, un aspect invechit copiat parca de pe dyanmicdrive, totul facut pe bani frumosi, din buzunarele contribuabililor.

Avem o industrie IT infloritoare si totusi de fiecare data cand vine vorba de online, Guvernul face o treaba de 2 bani.

Bravo...