Aventuri cu statul roman

Am fost astazi sa platesc impozitul pe locuinta. Aveam cu mine instiintarea primita prin posta, pe care scria ca plata se face si la CEC Bank, la Posta Romana, pe Ghiseul.ro si la automatele Zebra Pay. Mai mult decat atat, posesorii de card bancar puteau plati la vreo 2 sectii direct printr-un automat, fara cozi la ghiseu.

Cum lucrez la doi pasi de Directia de Taxe si Impozite Locale a Sectorului 5, care se si numara printre sediile cu automate de plata, am dat o raita in timpul pauzei de masa.

Inauntru cozi peste cozi, aglomeratie si, bineinteles, scandal. Vad un automat Zebra Pay, ma chinui cateva minute sa imi dau seama cum pot plati impozitul prin intermediul sau dupa care ma dau batut si o intreb pe madam de la paza daca are idee cum se foloseste (pentru cei ce nu stiau deja, in administratia romaneasca nu exista ghisee de informatii, rolul acesta ii revine de obicei paznicului...).

Nu se poate, imi spune tanti. Nu au ce le trebuie ca sa scaneze si ma redirectioneaza catre posta.

Sigur, pe plic scrie ca se poate si chiar recomanda sa merg acolo sa platesc... dar nu e prima data cand statul roman una zice si alta face.

negru pe alb

Tot la acel sediu ma intampina o domnisoara, care imi inmaneaza un pliant despre ghiseul.ro. Incepe sa imi explice ce face dar o opresc si ii spun ca stiu despre ce e vorba. In mod intamplator, a fost unul dintre subiectele dizeratiei mele de la masterul de Managementul Sectorului Public.

Ii spun ca mi se pare o gluma proasta, trebuie sa ma duc sa ridic personal userul si parola, intr-un plic, dar ma anunta ca, mai nou, se poate trimite si pe mail.

Tot ce trebuie sa fac este sa completez un formular, care arata a pliant publicitar, si sa ii dau buletinul sa imi faca o copie.

Wow, deci iti poti face cont pe un site de plati electronice fara sa te duci personal sa ridici username-ul si parola... ducandu-te personal la sediul directiei de taxe si impozite, completand un formular si asteptand sa iti vina parola pe mail in vreo doua zile. Uimitor cat de mult a avansat tehnologia :)

In fine, daca tot eram acolo, am facut-o si pe asta. Oricum imi doream un cont doar ca mi-era prea scarba de bataia de cap pe care o implica.

M-am indreptat apoi spre posta, care din fericire era destul de aproape. Am asteptat la una dintre cele doua cozi, cu batrani care nu intelegeau ceea ce le explicau functionarele si toata lumea ridica tonul.

Mi-a venit si mie randul, am intrebat politicos daca pot plati impozitul acolo, l-am platit, am multumit si am plecat. Iar tanti mi-a spus "cu placere" si mi-a zambit.

A fost singurul strop de normalitate al intregului proces de plata.